İngiltere‘deki Bristol Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, anne karnında hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin ergenlik döneminde bazı ruh sağlığı sorunları geliştirme riskinin arttığını gösterdi. 28 Mayıs’ta JAMA Network Open‘da yayımlanan çalışma, erken yaşlarda hava ve gürültü kirliliğinin uzun vadeli ruh sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.
Artan kanıtlar, toksik gazlar ve partiküllerden oluşan hava kirliliğinin, ruh sağlığı sorunlarının başlamasına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Kirliliğin kan-beyin bariyerini zayıflatarak, nöroenflamasyonu (sinir sistemi iltihabını) ve oksidatif stresi artırarak ve doğrudan beyne girerek ve dokuya zarar vererek ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
Bu yeni çalışmada, araştırmacılar hamilelik, erken çocukluk ve ergenlik dönemlerinde hava ve gürültü kirliliğine maruz kalmanın, psikotik deneyimler (halüsinasyonlar ve paranoyak düşünceler gibi), depresyon ve anksiyete gibi üç yaygın ruh sağlığı problemi üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceledi.
Araştırma ekibi, 1991-1992 yılları arasında Bristol bölgesinde 14 binin üzerinde hamile kadını kapsayan Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) adlı doğum kohort çalışmasından 9 binin üzerinde katılımcının verilerini kullandı. Katılımcıların erken çocukluk dönemine ait verilerini, 13, 18 ve 24 yaşlarındaki ruh sağlığı raporlarıyla eşleştirerek, Güneybatı İngiltere‘deki dış mekan hava ve gürültü kirliliği seviyeleri ile karşılaştırdılar.
Araştırma, hamilelik ve çocukluk dönemlerinde ince partikül madde (PM2,5) seviyelerindeki küçük artışların, ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde daha fazla psikotik deneyim ve depresyon semptomları ile ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Bu ilişkiler, ailede psikiyatrik geçmiş, sosyoekonomik durum ve yeşil alanlar gibi diğer risk faktörleri göz önünde bulundurulduktan sonra da devam etti.
Bristol Üniversitesi’nin Nüfus Sağlığı Bilimleri Bölümü’nden Dr. Joanne Newbury, “Çocukluk, ergenlik ve erken yetişkinlik, psikiyatrik bozuklukların gelişimi için kritik dönemlerdir. Dünya genelinde, etkilenenlerin neredeyse üçte ikisi 25 yaşına kadar hastalanıyor. Bulgularımız, hava kirliliğinin (ve potansiyel olarak gürültü kirliliğinin) zihinsel sağlık üzerindeki olumsuz etkisini gösteren farklı nüfuslardan, yerlerden ve çalışma tasarımlarından elde edilen artan kanıtlara ekleniyor” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…