6 Şubat sabaha karşı meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin en fazla yıkıma yok açtığı kentlerden biri Hatay.
İskenderun ve Antakya devlet hastanelerinin yıkılması vatandaşları zor bir durumla karşı karşıya bırakırken, depremin üzerinden geçen 30 saatin ardından, ilçelerde hala arama kurtarma veya ekiplerinden iz olmadığı söyleniyor.
Antakya Dursunlu Halk Meclisi‘den Özlem Mansuroğlu, Yeşil Gazete‘ye 6 Şubat’ta sabaha karşı yaşanan depremden beri Antakya ilçe merkezinde bireysel olarak yardım sağlamaya çalıştığını söyledi.
Mansuroğlu, ancak 7 Şubat’ta saat 11.00 civarı, yani depremden yaklaşık 30 saat sonra bölgede arama kurtarma ekiplerinin çalışmaya başladığını, öncesinde ise vatandaşların bireysel çabalarla kurtarma çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydetti.
“Buradaki göçükler için bireysel bir şey yapamıyoruz, betonları falan kaldıramıyoruz. Bu sebepten ötürü bir sürü insan yardım edilmediği için öldü” diye konuşan Mansuroğlu, bölgedeki hastanenin de faaliyette olmadığını da anlattı:
“Göçüklerin dışında da cenazeler vardı, onları da kaldıramadık. Kaldıracak hastanemiz yok. Herhangi bir ekip yok.
Mansuroğlu, yaşanan yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti ve devlet tarafından bir yardımın henüz kendilerine ulaşmadığını aktardı: “Devlet buraya henüz bilinçli bir yardım yapmadı. Bugün birkaç yerde arama kurtarma ekipleri vardı onlar da yeterli değil zaten. Çünkü Antakya’nın yüzde 70’i bitmiş durumda.”
Televizyonlarda ne konuşuyorlar bilmiyoruz, çünkü bizde elektrik yok elektrik de çok az, bilgi alamıyoruz. Ama hiçbir sorumlu kurum yok, devlet yok. Biz bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Birçok ilden gönderilen yardım paketlerinin Hatay’a ulaştığını aktaran Mansuroğlu, gelen yardımların dağıtımında dahi halkın çabalarının yetersiz kaldığını vurgulayarak “Ankara‘dan, İstanbul‘dan, İzmir‘den, Antalya ve Mersin gibi yakın yerlerden gelen yardımları arkadaşlarımızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Ama ihtiyaç sahibi o kadar çok ki yetişemiyoruz” dedi.
Mansuroğlu şunları ekledi:
Yardımlar zaten geliyor, bireysel olarak da yardımlar geliyor. Deprem sabahı Mersin’den yardım geldi buraya. Adana’da da deprem olmasına rağmen oradan buraya yardım geldi. Bizim derdimiz bireysel olarak gelen yardımlar değil. Arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Bizim derdimiz devletin yüzünün buraya dönmesi.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Kara ise, ilçede arama kurtarma çalışmalarının bireysel düzeyde kaldığını, sadece birkaç tane jandarmanın bu çalışmalara katıldığını belirtti.
İskenderun çok kötü durumda. Arsuz’da çok enkaz var. Antakya ile biz bile iletişim kuramıyoruz. Yani telefonla bile konuşamıyoruz. Her 10 evden sekizi, dokuzu yıkıldı. Samandağ çok kötü.
İnsanlar enkazın altında. Canlı canlı arkadaşlarımızı kaybettik. Bir çadır bile yok. Yahu bir su yok, elektrik yok. Elektrik tamam olmayabilir ama su yok yahu. Ekmek yok. Bir çadır kuramadılar.
Yani dün sabah 4:30-5:00’ten sonra akşam saat 6’ya kadar, hava kararana kadar, 5:30’a kadar dışarıdaydık. Hiçbir şey yoktu, hiçbir şey. Şimdi yavaş yavaş jandarma ulaşmaya başladı. Ama o profesyonel ekipler yok… Enkazın altında kaldı insanlar. Bunları kaldırmak zorundayız. Biz ondan bahsediyoruz. Küçük küçük alanlarda insanlar kendi imkanlarıyla kurtarma yapmaya çalışıyorlar. Ama herhangi bir arama kurtarma ekibi henüz yok. Hiçbir şey yok. Biz de bekliyoruz. En azından insanlara çadır kursalar, enkazın altından insanları çıkarmak için profesyonel ekipler olsa…
İskenderun’da yer alan Pac Meydanı, Ramada Hotel’in çevresi, Numune Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi‘nin büyük yıkıma uğrayan yerler arasında olduğunu kaydeden Kara, sahilde yer alan ve 180 kişinin yaşadığı Eda Apartmanı‘ndan vatandaşların kendi imkanlarıyla yalnızca 10 kişi çıkarabildiklerini belirtti.
180 kişi vardı Eda Apartmanı’nın içinde, 10 kişi çıkarabildik dün akşama kadar kendi imkanlarımızla. Sahilin ortasındaki Eda Apartmanı’na kimse gelemediyse, köylere beldelere kim gider? Buralar Allah’a emanet. Buradaki insanlar Allah ile baş başa bırakıldı; kederlerine terk edildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…