Video haber: Hakan TOSUN
*
Hatay depreminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen çözülmeyen sorunlar Hataylıları bir çıkmaza doğru sürüklüyor. Tüm uyarılara rağmen depremin yarattığı enkazları kaldırma işlemlerinin sağlıksız bir şekilde yapılmasından ders çıkarmayan yetkililer molozların döküldüğü alanları da iyi seçemiyor.
Depremin ilk aylarında bir elin parmakları kadar olan moloz döküm sahaları şimdi neredeyse her mahallede bir tane olmak üzere şehrin tamamına yayılmış vaziyette.
Yerleşim yerlerine çok yakın olan moloz döküm sahaları döküm esnasında çıkan tozdan bölgede yaşayanların olumsuz şekilde etkilenmesine neden oluyor. Akciğer kanserine sebep olan asbest kimyasal maddesi zaman içinde akciğerlere yapışarak kanser olunmasına sebep oluyor.
Molozlar sulak alanlar, zeytinlikler gibi tarım alanlarının üzerine boşaltılıyor. Bölge halkının geçim kaynağı olan zeytinliklere zarar vermesiyle birlikte doğal yerleşim alanlarının bozulmasına ve zaman içinde yok olmasına sebep oluyor.
Bölgede incelemelerde bulunan İklim Adaleti Koalisyonu (İAK) üyeleri bir kanser hücresi gibi şehrin birçok noktasına yayılan moloz döküm sahalarına karşı önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde çözümsüz bir noktaya doğru gidildiğini söylüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…