Haber: Elif Ünal
Ankara Kızılay’da yer alan insanların vakit geçirebileceği sayılı yeşil alandan biri olan Güvenpark’ın betonlaşma tehdidine karşı verilen mücadele zaferle sonuçlandı. Planın Güvenpark’taki dolmuş ve otobüs yoğunluğuna çözüm getirmek adına oluşturulduğu belirtiliyordu.
Ankara 7’nci İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada, Güvenpark’ın altına dolmuş ve otopark yapımının önünü açacak Güvenpark 1. Derece Doğal SİT Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı iptal etti.
Şehir Plancısı ve aynı zamanda Yeşil Gazete yazarı olan Akın Atauz, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada söz konusu planın uzun vadede trafik sorununu artıracağını ve üst bölümde yer alan parkın zarar görmesine yol açacağını bu sebeple mahkeme kararını olumlu bulduğunu söyledi.
Dikmen ve çevresindeki mahallelere giden dolmuşların Güvenpark’tan kalkması uygulamasının 1970’li yılların sonunda CHP’li Ali Dinçer tarafından başlatıldığını söyleyen Atauz, “Durakların Güvenpark’a konulmasının geçici olacağı söylenmişti. Oraya metro yapmayı planlıyordu. Ancak darbe sonrasında görevden alındığı için 40 yıldır bu geçicilik devam ediyor. Başlangıçta durakların olduğu kısım ağaçlıktı. Ağaçların kesilmeyeceği söylenmişti ancak yavaş yavaş kesilmeye ve asfaltlanmaya başladı” dedi.
Bir milyona yakın bir nüfusunun taşımacılığının 12 kişilik araçlarla yürütüldüğünü belirten Atauz, “Raylı sistemle yapılan bir taşımacılık kolayca nüfusun taşınma ihtiyacını karşılayabilir. 40 yıldır dolmuş ve otobüste ısrar ediliyor. Raylı sistemin yapılması yüksek maliyetli olsa da dikkatli bir şekilde gündeme alınmalı” yorumunda bulundu.
Sonrasında durakların kaldırılarak parka dönüştürülmesi gerektiğini belirten Atauz “Eminim, biraz daha uzun vadede kentin ve orada yaşayan insanların ve kentin ekolojisinin lehine bir çözüm getirilebilir” ifadelerini kullandı.
Atauz, Yer altına yapılacak otoparkın gibi yapıların yüzeydeki ağaçların ve bitkilerin köklerini derine salma imkanı bulamayacağı için gelişimini etkileyeceğini, en fazla çimenlik alan olarak kullanılabileceğini belirtti. Daha önce Sıhhiye’deki Zafer Parkı altına yapılan inşaatı örnek veren Atauz şunları söyledi:
Zafer Parkı vardı iki parçalı bir parktı. Onun doğu ve batısında iki park vardı. ‘Doğudaki kısmının altına çarşı yapacağız üstü park kalacak’ denildi. Ama burada hiçbir bitki bitmedi. Orası çöl gibi dümdüz beton alan. Biz bunları gördüğümüz için buna itiraz ediyoruz. Altında yapı olan parçanın üstü de kullanılabilir bir yer olmaktan çıkıyor.
İddia edildiği gibi trafik sorununa da bir çözüm getirmeyeceğini belirten şehir plancısı, “Merkeze otopark yapmanız demek, daha fazla insanın oraya gitmesi anlamına gelir. Kızılay’ın daha fazla trafiği davet edeceği ve tıkanacağı anlamına gelir” dedi.
Ankara 7’nci İdare Mahkemesi tarafından verilen karar ile birlikte bu proje de engellenmiş oldu. Ancak park, uzun süreli ve ekolojik bir çözüm için hala bekliyor. Mahkeme kararının gerekçesi olarak şu hususları belirtmişti:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…