8 Nisan 2024’te (bugün) gerçekleşen Güneş tutulması, Pasifik Okyanusu üzerinde Türkiye saati ile 18:42’de kısmi bir görünümle başlayacak ve Atlas Okyanusu‘nun Avrupa kıyılarında 23:52’de sona erecek. Tam tutulma ise, 19:38 ile 22:55 saatleri arasında gözlemlenebilecek.
Tutulma, Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri‘nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada‘da en iyi şekilde izlenebilecek. Türkiye’den ise bu gökyüzü olayı gözlemlenemeyecek; dolayısıyla Türkiye’deki gökyüzü meraklılarının tutulmayı canlı yayınlar veya diğer ülkelerden yapılacak yayınlar aracılığıyla takip etmeleri gerekecek.
Tutulma, Meksika, ABD ve Kanada’nın bazı bölgelerinde yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyecek. Dallas, Idabel, Littler Rock, Poplar Bluff, Paducah, Carbodale, Evansville, Cleveland, Erie, Buffalo, Burlington, Lancaster ve Caribou tutulmanın gözlemlenebileceği şehirlerin başında geliyor.
Tutulmanın etkisi bazı bölgelerde saniyeler sürerken, bazı bölgelerde 4 dakikayı aşacak.
NASA, Türkiye saati ile 20:00’den başlayarak, çeşitli şehirlerden çevrimiçi olarak ve NASA TV’de birkaç saatlik canlı yayın sunacak.
Türkiye’den 2024’te izlenebilecek diğer önemli gökyüzü olayları şunlar:
Meteor yağmurları: 2024, bir dizi göz alıcı meteor yağmuruna tanıklık edecek. Bunlar arasında Quadrantids (4 Ocak), Lyrids (21-22 Nisan), Eta Aquarids (5-6 Mayıs), Delta Aquarids (30 Temmuz), Perseids (12-13 Ağustos), Draconids (8-9 Ekim), Orionids (21-22 Ekim), Taurids (12 Kasım), Leonids (17-18 Kasım), ve Geminids (13-14 Aralık) bulunuyor.
Süper Ay: Yıl boyunca, ay Dünya’ya en yakın konumundayken, iki süper Ay meydana gelecek. İlki 18 Eylül’de, ikincisi ise 17 Ekim’de gözlenebilecek.
Ay tutulması: Yılın tek Ay tutulması, 18 Eylül’de meydana gelecek ve parçalı tutulma şeklinde olacak. Bu olay, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya‘dan izlenebilecek ve Türkiye de gözlem yapılacak bölgeler arasında yer alıyor.
Diğer gözlemlenebilir olaylar: 8 Eylül’de Satürn, Dünya’ya en yakın konumunda olacak ve çıplak gözle görülebilecek. 20 Eylül’de Neptün, Dünya’ya en yakın mesafede olacak, ancak onu daha iyi görebilmek için bir teleskop gerekecek. 12 Ekim ve sonrasında, “C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)” adlı kuyruklu yıldız, Dünya’nın yakınından geçecek ve 6 Aralık’ta Jüpiter, Dünya‘ya en yakın konuma gelerek gökyüzünde parlak bir şekilde görülebilecek.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…