Güneş Enerjisi Santrali kurulum maliyetleri geçmiş yıllara göre daha ucuz

Yazar:
Yeşil Gazete

Karbon salınımına sebebiyet vermeyen ve yenilenebilir bir enerji olan güneş enerjisi için kurulum maliyetlerinin ucuzladığına dair açıklamalar yapıldı.

Isıtma Soğutma Merkezi (ISOMER) Genel Koordinatörü İlgin Eray, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum maliyetlerinin geçmiş yıllara göre çok daha ucuzladığını kaydederken, minimum 25 yıl kullanılan GES’lere yapılan yatırımın beş yıl içinde yeniden kazanıldığına dikkat çekti.

‘GES’lerle enerji sorunu çözülebilir’

İlgin Eray, cari açığın en büyük nedeni olan enerji ithalatının güneş enerjisi kullanımının yaygınlaştırılmasıyla çözülebileceğini belirtti:

Fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan ülkemiz yıllardır enerji sıkıntısı çekiyor ve bu sorunu enerji ithalatıyla gideriyor. Bu ithalatın bedelini de cari açık olarak ödüyoruz.”

‘Elektrik ihtiyacının tamamı güneşten sağlanabilir’

Ayrıca, Eray Türkiye’nin Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) yöntemiyle üretebileceği yıllık enerjisinin 380 milyar kilowatt saat olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

Ülkemizin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü 95 bin 890 megavat. Bu rakamın içerisinde rüzgar, güneş ve jeotermal kaynakların payı yüzde 20 civarlarında. Oysaki doğru yatırımlar yapıldığında Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten sağlayabilir.”

‘Maliyet artık daha ucuz’

ISOMER Genel Koordinatörü İlgin Eray, Güneş Enerjisi Santrali’nin artık hem daha ucuz hem de daha verimli çalıştığının altını çizdi:

GES’ler artık hem daha uygun fiyatlara yapılıyor hem de daha verimli çalışıyor. Ömrü ortalama 25 yıl olan güneş enerji santralleri 5 yılda kendini amorti ediyor.

Bir fabrikanın 20 sene boyunca çatısından bedava elektrik üretmesi günümüz rekabet şartlarında büyük avantaj yaratıyor. 100 kilowatta kadar olan projelerde maliyet 600-700 dolar/kilowatt olarak seyrediyor.

Örneğin 100 kilowattlık bir proje 60 ila 70 bin dolar arası maliyetle sonuçlanıyor. Her işte olduğu gibi burada da iş hacmi büyüdükçe maliyet düşüyor.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024