Thomas Krych/ZUMA Press Wire
Geçtiğimiz haftalarda Birleşik Arap Emirlikleri‘nde (BAE) gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi‘nin (COP28) ardından, önde gelen iklim aktivistleri anlaşmanın yetersizliğini ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki yavaş ilerlemeyi eleştirdi.
20 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, 2018 yılından bu yana ilk kez bir COP toplantısına katılmayarak, yeşil aklama ve yanıltıcı uygulamaları protesto etti.
euronews‘ün haberine göre, “COP artık bir halkla ilişkiler (PR) gösterisine dönüşmüş durumda” diyen Thunberg, COP28 için ise “bir başka ihanet ve arkadan bıçaklama vakası” yorumunu yaptı.
Thunberg şunları kaydetti:
“28 tane COP yapıldı ama bu bizi yanlış yönde hareket ettirmekten başka bir yere götürmedi. Adalet istiyoruz ve bu anlaşma yetersiz ve etkisiz. İklim krizini çözmek için tasarlanmamış. Lobi çıkarlarının bu süreçleri etkilemesine izin verirsek hiçbir yere varamayacağız.”
30 yıl süren çalışmalar sonucunda fosil yakıtlar, 13 Aralık’ta kabul edilen BAE Konsensüsü‘ne dahil edildi. Ancak, Avrupa Birliği ve 100’den fazla ülkenin desteklediği fosil yakıtların aşamalı olarak terk edilmesi önerisi, bazı petrol üreten devletler tarafından reddedildi. Bunun yerine, COP28 daha belirsiz bir ifadeyle, kirlilik yaratan yakıtlardan “uzaklaşmayı” önerdi.
Yaklaşık 200 ülkenin temiz enerji üretimini artırmayı da içeren bir dizi önlemi benimsemesi, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için bir adım olarak görülse de, eleştirmenler bu anlaşmanın küresel ısınmanın sanayi öncesi sıcaklık ortalamasının 1,5°C üzerine çıkmasını engelleyemeyeceğini belirtiyor. Bilim insanları, bu sıcaklık artışının felaket sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıyor.
Filipinli aktivist Mitzi Jonelle Tan ve Ugandalı aktivist Vanessa Nakate de anlaşmanın fosil yakıt üreticilerine yapılan tavizler ve gerçekçi olmayan teknolojik çözümler içermesi nedeniyle endişelerini dile getirdi. Nakate, bu anlaşmanın özellikle Küresel Güney ülkeleri için gerekli olan iklim finansmanını sağlamaktan uzak olduğunu belirtti.
Thunberg, iklim krizinin gerçek bir kriz olarak ele alınmaması ve lobi gruplarının bu süreçlere etki etmesi nedeniyle, ilerleme kaydedilemeyeceğini vurguladı. COP28’in, iklim krizine çözüm getirmekten ziyade, dünya liderlerinin bu sorunu görmezden gelmesi için bir bahane olarak kullanıldığını ifade etti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…