Doğa Mücadelesi

Greenpeace’ten Levi’s protestosu

0

700’e yakın Greenpeace eylemcisi 17 ülkede Levi’s mağazalarına ve kent sokaklarına astıkları afişlerle Levi’s firmasını ürünlerinde ve tedarik zincirinde zehirli kimyasallardan arınmaya çağırdı.

700 Greenpeace eylemcisi 17 ülkede gerçekleştirdikleri eylemde Levi’s firmasını ürünlerinde ve tedarik zincirinde zehirli kimyasallardan arınmaya çağırdı.

80 kente afişler asıldı

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen eylemde Viyana’dan İstanbul’a, Meksiko City’den Paris’e 80 farklı kentte şehir sokaklarına ve Levi’s mağazalarına sokak sanatından ilham alan afişler asıldı.

Türkiye’de İstanbul’la birlikte Mersin ve İzmir de eylemlerin mekanları arasındaydı.

Greenpeace’in geçen hafta yayınladığı raporda, Levi’s’in Meksika’daki nehirlere zehirli kimyasalların karışmasından doğrudan sorumlu olduğu belirtiliyordu.

Tekstil endüstrisi temizlenmeli

“Tekstil endüstrisi bir an önce zehirli kimyasallara olan bağımlılığından kurtulmalı” diyen Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, büyük markaların tekstil endüstrisinde küresel anlamda pozitif bir değişim yaratma gücü olduğunu vurguladı.

“Detox kampanyasıyla tüm dünyaya moda dünyasının ışıltılı vitrinlerinin ardında yatan gerçeği gösteriyoruz.

“Yüzbinlerce insanın talebi karşısında pek çok firma kayıtsız kalamayarak zehirli kimyasallardan arınma sözü verdi.

“Şimdi Levi’s’ı da bu konuda gerçek bir adım atmaya ve pozitif değişimin bir parçası olmaya çağırıyoruz.”

Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020’ye dek zararlı kimyasallarda sıfır atık politikasını benimsemelerini ve şeffaflık ilkesi gereğince tedarik zincirinde yer alan üreticilerin nehirlere bıraktıkları zehirli kimyasal konusunda kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmelerini talep ediyor.

Zara, Mango ve Esprit söz verdi
Greenpeace’in daha önce, 20 Kasım’da, Detox kampanyası kapsamında yayımladığı rapor da  dünyaca ünlü 20 giyim markasının ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdiğini ortaya koymuştu.

Toplanan yaklaşık 350 bin imzanın ardından Zara firması, 2020’ye dek ürünleri ve tedarik zincirinden kimyasalları arındıracağını açıkladı. Zara’yı Mango ve Esprit markaları takip etti.

Levi’s’ın kimyasallardan arınması için başlayan imza kampanyasına ise beş günde 160 binin üzerinde kişi destek verdi.

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.