Medya-İnternet

Google’dan “dijital vasiyet” uygulaması

0

Google, yeni bir elektronik vasiyet uygulaması hazırladı. Google, kullanıcılarının öldükten sonra hesaplarına ve bu türden verilerine ne yapılmasını istediklerine karar vermelerini sağlayacak bir uygulama başlatacağını açıkladı.

Bir tür elektronik vasiyet sayılabilecek bu sistemde kullanıcılar verileri tamamen sildirme seçeneğine sahip olacak. Uygulama sayesinde ‘dijital miras’ da bırakılabileceği söyleniyor.

Google’ın bu hizmeti, elektronik posta, online video platformu Youtube, fotoğraf programı Picasa, sosyal ağ Google+ ile online veri depolama sistemi Drive kullanıcılarını kapsıyor.

Elektronik vasiyette kullanıcılar, örneğin hesapları belirli bir süre kullanılmadığı takdirde, bilgilerin otomatik olarak silinmesini isteyebiliyor. Burada kullanıcıya 3 ve 6 ay ile bir yıllık seçenekler sunuluyor. Diğer bir seçenekte ise kullanıcının belirleyeceği bir kişiye, bilgileri düzenleme yetkisi verilebiliyor. Kişisel hesapların yanlışlıkla silinmesini engellemek için de, kullanıcıya telefon mesajı ile durumun bildirilmesi öngörülüyor.

Digital Ortamda Ölüm Sonrası için farklı uygulamalar mevcut

İnternet ortamındaki kişisel bilgi ve hesapların, öldükten sonra ne olacağına ilişkin farklı uygulamalar mevcut. Amerika Birleşik Devletleri’nde durum hukukî açıdan belirsizliğini koruyor. 2005 yılında Irak’ta bir askerin ölümünün ardından, elektronik posta hizmeti veren Yahoo, askerin ailesine gereken şifreleri vermemiş ve buna “özel bilgilerin” saklı tutulmasını gerekçe göstermişti.

Almanya’da ise bir kişinin ölümünün ardından, internet ortamındaki belge, fotoğraf ve hesaplar, kişinin mirasçılarına kalmış sayılıyor. Bu durumda, söz konusu mirasçı uygulamayı sunan şirketten yeni bir şifre talep edebiliyor.

Şirketlerin uygulamaları da farklılık gösteriyor. Yahoo Almanya, kullanım şartlarında, ölüm halinde hesapların silineceğini hatırlatıyor. Facebook ise ölüm halinde hizmete girecek bir uygulama ile ölen kişinin hesabına mesaj yazılmasına olanak sağlıyor. Twitter ise ölen kişinin yakınlarına, söz konusu kişinin bütün arşivini açıyor.

(Deutsche Welle Türkçe, BBC Türkçe)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.