Bilim-Teknoloji

Google’a Android işletim sistemi nedeniyle tekelcilik suçlaması

0

Microsoft’un başını çektiği 17 şirketten oluşan “FairSearch” girişimi, tekel oluşturmakla suçladıkları Google’ı AB Komisyonu’na şikayet etti.

Başvuru dilekçesinde, bir ABD şirketi olan Google’un, mobil cihaz üreticisi şirketlerden, kendisine ait Android işletim sistemininden ücretsiz yararlanmaları karşısında yerine getirilmesini talep ettiği şartların rekabet kurallarına aykırı, haksız bir davranış olduğu ileri sürüldü.

Google’ın Android kullanım şartları

Google, mobil cihaz üreticisi şirketlere, cihazlarında YouTube ve Google Maps gibi uygulamaların bulunması ve belirgin bir şekilde görünmesi karşılığında Android işletim sisteminden ücretsiz yararlanmalarına izin verdiğini duyurmuştu.

Aralarında elektronik dünyasının ünlü şirketleri Nokia ve Oracle’ın da bulunduğu inisiyatifin, Belçika’daki avukatı Thomas Vinje yaptığı açıklamada, “Google kendisine ait Android mobil işletim sistemini ortakları aldatmak, mobil cihaz piyasasında tekel oluşturmak ve müşteri verilerini kontrol etmek amacıyla bir Truva atı gibi kullanıyor” dedi.

Google’dan yapılan açıklamada, şirket hakkında yapılan suçlamaların ayrıntılarına değinilmezken, şirketin sözcüsü Al Verne, “Avrupa Birliği Komisyonu ile işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Android piyasanın hakimi

Google’a ait Android işletim sistemleri, dünya çapındaki akıllı telefon piyasasındaki en büyük paya sahip durumda. Android sistemini, Apple şirketine ait iOS platformuyla Blackberry, Microsoft ve diğer şirketlere ait sistemler çok gerilerden takip ediyor.

(Deutsche Welle Türkçe)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.