Örgütün raporuna göre hububat fiyatları Aralık 2010’da bir önceki aya göre yüzde 6 artış göstermiş. Pirinç, arpa, buğday gibi hububat ürünlerinin fiyatı küresel düzeyde ortalama fiyatlar bir önceki yıla göre ise % 39 artış göstermiş.
Şeker ve Yağlarda da Ciddi Yükseliş var
Sadece hububatta değil, temel gıda malzemeleri olan şeker ve yağların fiyatında da 2010 yılında yükseliş var. FAO yağ indeksi 2009 yılına göre %55 artış gösterirken, Şeker Fiyatları Aralık ayında bir önceki değere ulaşmış durumda.
Gıda ve Tarım Örgütü Uyarıyor
FAO yüksek gıda fiyatlarından doğrudan etkilenecek olan ülkeleri durumu dikkatli incelemeleri, kısa sürede etkili görünecek ama uzun dönemde hem gıda fiyatlarını olumsuz düzeyde etkileyecek hem de açlık tehlikesini artırabilecek olan populist politikalar konusunda uyardı.
FAO Politika ve Program Geliştirme Destek Birimi Başkanı Richard China “2007-2008 yılındaki gıda krizi deneyimi bizlere hükümetlerin acele aldığı kararların krizin etkilerini azaltmak yerine krizi derinleştirdiği ve gıda güvensizliğini alevlendirdiğini gösterdi” diyerek ülkeleri dikkatli davranmaya davet etti.
“Özellikle gıda üreten ülkelerin 2007-2008 krizinde uyguladıkları ihracat kısıtları gıda fiyatlarının artışını iyice kısıştırmış ve birçok ülkede açlık sorunu derinleştirmişti.”
26 Ocak 2010’da ajans 2007-2008 krizinde alınan dersleri özetleyen ve ülkelere gıda konusunda potansiyel politika önerilerini sıralayan bir kılavuz hazırladı. Karar vericilere yönelik olarak hazırlanan bu kılavuz ile gıda krizinin derinleşmesi önlenmek isteniyor. FAO özellikle ihracat kısıtları gibi gıda güvenliğini tehdit eden politikaların önüne geçmeyi planlıyor.
2007-2008 gıda krizi
2006-2008 yılları arasında ortalama pirinç fiyatları %217, buğday fiyatları %136, mısır fiyatları %126 ve soya fasulyesi fiyatları da %107 artış göstermişti. Kriz özelikle Burkina Faso, Kamerun, Senegal, Fildişi Sahili, Mısır, Meksika, Bolivya, Yemen, Özbekistan, Bangladeş, Pakistan ve Sri Lanka gibi ülkeleri etkilemiş, bu ülkelerde temel gıda ürünlerine erişmekte sıkıntılar yaşayan halk gösteriler düzenlemişti. Kriz sadece Bangladeş’te 30 milyon insanı açlık ile tehdit etmişti.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…