Fukuşima operatörleri radyoaktif suyu boşaltmak için denizaltı tüneli inşa edecek

Japonya’daki Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘nin operatörleri radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunun okyanusa boşaltılması için bir denizaltı tüneli inşa edeceklerini açıkladı.

Santralin işletmecisi TEPCO şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını açıklamış bunun üzerine hükümet biriken atık suyu iki yıl içerisinde okyanusa bırakmaya karar vermişti.

Bir kilometrelik tünel inşa edilecek

TEPCO tarafından yapılan açıklamada, fizibilite çalışmalarını yürüttükten ve yetkililerden onay aldıktan sonra tüneli Mart 2022’ye kadar inşa etmeyi planladıkları belirtildi.

The Guardian’ın haberine göre yaklaşık 2,5 metrelik bir çapa sahip olacak bir kilometrelik tünel vasıtasıyla yaklaşık 1,27 milyon ton arıtılmış atık su tesisteki tanklardan Pasifik’e dökülecek.

Söz konusu atık su 2011 yılında yaşanan tsunami felaketinin ardından zarar gören tesisi soğutmak için kullanılan sudan ve her gün sızan yağmur ve yeraltı suyundan oluşuyor.

Demircan: ALPS arıtma sistemi çalışmıyor

Hükümet, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemleri (ALPS) yoluyla sudaki radyoaktif konsantrasyonları güvenli seviyelere düşürebildiklerinde ısrar ediyor.

Ancak nukleersiz.org Proje Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada atık suyun içinde onlarca radyoaktif izotopun bulunduğunu ve suyu ayrıştırmak için kurulan ALPS arıtma sisteminin çalışmadığının tespit edildiği hatırlatmasında bulunmuştu.

Şu anda tanklarda depolanan suyun yüzde 70’inden fazlası, emisyon konsantrasyon standartlarını tamamen aşan Stronsiyum 90Sezyum 137 ve İyot 129 gibi radyoaktif maddeler içeriyor.

Karar başta Güney Kore olmak üzere komşu ülkeler ve yerel balıkçılık toplulukları tarafından da tepki ile karşılanıyor.

Güney Koreli üniversite öğrencileri Japonya’nın kararını saçlarını kazıtarak protesto etmişti.

Operatörler: Tünel suyun kıyıya akmasını önleyecek

Tesisin yetkililerinden Akira Ono, çarşamba günü yaptığı açıklamada, suyun bir tünelden serbest bırakılmasının suyun kıyıya geri akmasını önlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Ono gazetecilere verdiği demeçte, “Balıkçılık ve diğer sektörlerde yer alan kişilerin endişelerini giderebilmek için güvenlik politikalarımızı ve itibarın zedelenmesine karşı aldığımız önlemleri ayrıntılı olarak açıklayacağız” dedi.

TEPCO tarafından yapılan açıklamada, tahliyeyle ilgili itibar kaybı için tazminat ödemeye hazır oldukları belirtildi. Ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından boşaltımın güvenliğine ilişkin teftişleri kabul edecekleri belirtildi. UAEA halihazırda Japonya’nın kararını memnuniyetle karşıladığını ve teknik destek sunacağını söylemişti.

İmza kampanyası

TEPCO biriktirdiği yüz binlerce ton radyoaktif suyu, ne yapacağını bilemediği için daha önce de balıkçıların iznini alarak denize boşaltılması için girişimlerde bulunmuştu. Fukushima balıkçılık birlikleri, okyanus deşarjına şiddetle karşı çıkıyor. Onlar için balıkçılık endüstrisine yönelik bu tehdit bir ölüm kalım meselesi.

TEPCO’ya engel olmak için dünya çapında başlatılmış bir imza kampanyası da bulunuyor. İsteyenler kampanyaya buradaki adres üzerinden dahil olabiliyor.

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete