Filiz Kerestecioğlu, yanan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı‘na Türkiye‘de yanan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi verdi.

Kanun teklifiyle 6381 Sayılı Kanuna ek madde eklenerek, yangına maruz kalan ormanlık alanların statülerinin değişmesi engellenerek bu alanların imara açılmasının engellenmesi amaçlanıyor.

‘Açıklamalar endişeleri gidermedi’

Kanun gerekçesinde yangınların genellikle turistik bölgelerde çıkması ve yangınlara müdahalede ekipman yetersizliği nedeniyle geç kalınmasının, insanlarda yanan alanların imara açılacağına dair endişe yarattığı vurgulanarak şunlar belirtildi:

Cumhurbaşkanı ve Bakanların yanan ormanların tarıma ve yapılaşmaya açılmayacağına, alanlarda tekrar ağaçlandırma çalışmaları yapılacağına dair beyanları
endişeleri gidermemiştir.

Öncelikle bilim insanları, yanan ormanların insanların müdahalesi olmadan kendi haline bırakıldığında 2-3 yıl içerisinde tekrar canlanacağını ifade etmektedir. Bilinçsizce yapılan ağaçlandırma çalışmaları çoğu zaman sonuç vermemekte, fidanlar tutmamaktadır. Geçmiş dönemlerde Bodrum Güvercinlik Koyu’nda, Dalaman’da, Göcek’te, Marmaris’te yandıktan sonra imara açılmayacağı iddia edilen ormanların yerine otel inşa edilmiştir. Bu alanların neden imara açıldığı sorulduğunda ise ağaçlandırma çalışmalarının başarısız olması gerekçe gösterilmiştir. Geçmişte yaşanan örnekler, iktidarın yasal düzenlemeyle güvence altına almadan yanan alanların imara açılmaması hakkında verdiği sözlerin inandırıcılığını azaltmaktadır.”

Yanan alanların imara açılmasına olanak sağlayan madde

Ayrıca, Anayasanın 168’inci maddesindeki “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz” ifadesi hatırlatılarak, orman özelliğini kaybetmiş alanların tarıma ve imara açılmasına olanak tanındığı ifade edildi.

Bu bağlamda 6831 Sayılı Kanun’a madde eklenerek, 2021 yılında yanan ormanlık alanların hiçbir koşulda imara açılmaması ve ormanlık alan statülerinin korunmasının yasal güvence altına alınması gerektiği kaydedildi.