Faralya’daki ormanlık alanda patlayıcı kullanıldı

Muğla Fethiye’ye bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu’nda Kırtur’a kiraya verilen ormanlık alanda yapılan çalışmalar dahilinde dinamitle patlatmalar yapılması, yerel halkın tepkisine neden oldu.

Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. Mesire yerinin 5 Temmuz 2022 tarihinde 20 yıllığına kiralanmasının ardından, bölgede gerçekleştirilen yoğun ağaç kesimi de yurttaşların tepkisine neden olmuştu.

Orman niteliğindeki 98 bin metrekarelik alandaki çalışmalarına devam eden şirketin 30 Nisan’da patlatıcı kullanarak ciddi bir tahribata yol açtığı belirtiliyor.

Gündem Fethiye’nin aktardığına göre bölgedeki turizm tesislerinden birinin işletmecisi olan Cem Aygencer, bölgede kazı çalışmalarının yapıldığını ifade etti ve “Sonra da dinamit işte -toz veya sıvı form tam olarak onu bilmiyorum- belirli maddeler yerleştiriliyor” dedi. Patlayıcı sebebiyle oluşan toz bulutu bir yurttaş tarafında kaydedilirken, çevredeki işletmelere de patlama sebebiyle taş sıçradığı belirtildi.

İnşaatın bitirilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Aygencer, patlamadan hiçbir şekilde haberdar edilmediklerinin altını çizdi ve “Sabah 8.40’ta hiç kimsenin haberi olmadan, çok kuvvetli bir sesle birlikte, bütün personel ve müşteriler dahil olmak üzere uyandık. İşin tekinsiz tarafı, oradan bizim otelimize bir takım taş ve parçalar geldi” dedi ve bunun risk oluşturan bir durum olduğunu vurguladı.

Daha önce Faralya sakinleri olarak şirkete ulaştıklarını, muhtarlıkların da koordinasyonuyla şikayetlerini dile getirdiklerini aktaran Aygencer, şirketin özür dilemiş olmasına rağmen beklenmedik şekilde çevreye zarar ve rahatsızlık vermeye devam ettiğini ifade etti.

‘Faralya’nın doğası yok ediliyor’

Bölgedeki ağaç kesimine de değinen Aygencer, “Bizim etrafımızdan sağ sol fark etmeksizin nereye bakarsanız bakın sadece birbirleri arasında bir, bir buçuk metre olan bir sürü çam ağacı görüyordunuz. Şu an baktığınızda, gördüğünüz gibi hiçbir şey yok. Bu hem bölgenin doğasını yok etti, hem de aurasını kaybettirdi” dedi.

Bölgeye gelen turistlerin, bölgenin doğası için burayı tercih ettiğine dikkat çeken Aygencer, “Mevcut korumamız gereken bir alanı bu şekilde çok da korumadan bilinçsiz bir şekilde tahrip etmek pek doğru bir şey değil. Bu oldukça etkiledi tabi bizi de. Daha önümüzde söylenene göre en azından 2025 Haziran’a kadar bir periyot devam edecek” ifadelerini kullandı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi