Fotoğraf: AA
Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Van’ın Edremit ilçesinde Van, Muş, Hakkari ve Bitlis‘in il sağlık müdürü, saha koordinatörleri ve hastane başhekimlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda illerdeki güncel durumu, ihtiyaçları ve sağlık altyapısını değerlendirdi.
Türkiye genelindeki duruma ilişkin de bilgiler paylaşan Koca, yatak doluluk oranının yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 32 olduğunu belirtti. Bakan, “Yani bu anlamda herhangi bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de haziran ayında ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ diyerek toplumsal ve çalışma hayatının sürdürülmesine izin veren bir tedbir dönemi başlatıldığını belirten Koca, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki artan vakalardan gelenekleri ve sosyokültürel yapıyı sorumlu tuttu:
Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz, sıkı aile bağları ve sosyal ilişkileriyle öne çıkarken, tedbirlerin göz ardı edildiği ve dolayısıyla vaka artışının yüksek seyretmeye başladığı bölgeler olarak öne çıktı.
AA’nın aktardığına göre Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinde yoğun vaka artışları gözlemlendiğini belirten Koca bu illerdeki son durum hakkında şu bilgileri paylaştı:
65 yaş üstünde görülen vaka sayılarının çok daha fazla olduğuna değinen Bakan Koca, “Bu dört ilimizde 65 yaş üstü vatandaşlarımızda görülen vaka oranının, bu yaş grubunun nüfusa göre oranına baktığımızda Van’da dört kat, Bitlis, Hakkari ve Muş’ta ise yaklaşık üç kat olduğunu gördük. Yani büyüklerimizi koruma konusunda çok daha fazla çaba göstermeliyiz. Onların virüse daha fazla maruz kalmasına izin vermemeliyiz” dedi.
Sağlık Bakanı dört ildeki yoğun bakım doluluk oranlarına ilişkin de bilgi paylaştı. Yoğunluğun önlenmesi için atılan adımlara da değinen Koca, şunları söyledi:
En fazla riske maruz kalanların sağlık personeli olduğunu belirten Sağlık Bakanı, “Bu büyük riske karşı ön cephede mücadele esnasında çok sayıda hastalananımız oldu, kayıplarımız oldu. Sağlıkçılarımız fedakardır. Ancak bu fedakarlığın dikkatsizliklere, sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz” dedi.
Büyük sorumluluğun vatandaşlara düştüğünü belirten Koca, “Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri, bizleri çok üzüyor. Lütfen tedbirler noktasında çok daha dikkatli olalım. Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs o ölçüde etkisiz kalacak, o kadar çabuk tehdit olmaktan çıkacaktır” diye konuştu.
Fahrettin Koca, Diyanet İşleri Başkanlığı‘na devredildiği ortaya çıkan Heybeliada Sanatoryumu hakkında da değerlendirmede bulundu. Binanın 2005 yılından bu yana kullanılabilir durumda olmadığını belirten Koca şunları söyledi:
Bu dönemde pandemi hastanesi için gündeme geldi. İstanbul’da toplam 2 bin 16 yatak kapasitesi olan iki tane pandemi hastanesini açmış olduk bu süreçte. Dolayısıyla bu hastanelerden sonra İstanbul’da şu an ilave pandemi hastanesine ihtiyacımızın olmadığını söyleyebilirim.
Eğer bu süreçte tahsis edilen amaç doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı değerlendirmeme noktasına bir irade beyanında bulunursa biz de bu süreçte pandemi hastanesine ihtiyacımızın olmadığını söylüyoruz ama buna rağmen böyle bir irade ortaya konulursa sağlık amaçlı değerlendirmeyi gündemimize alabileceğimizi söylemek istiyorum.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…