Kategoriler: DünyaManşet

‘Etnik temizlik’ten korkan üç bine yakın kişi Karabağ’dan Ermenistan’a geçti

Yazar:
Haber Merkezi

Ermenistan hükümeti, Azerbaycan‘ın askeri operasyonu sonrası Karabağ‘da sağlanan ateşkesin ardından, bu sabah (25 Eylül) itibarıyla bölgeden ayrılan 2 bin 900’ün üzerinde kişinin sınırı geçerek Ermenistan’a ulaştığını açıkladı.

Bölgeden paylaşılan görüntülerde onlarca aracın daha Karabağ’dan ayrılmak üzere yola çıktığı görülüyor.

‘Yüzde 99.9 terk etmek istiyor’

Reuters‘ın aktardığına göre, Karabağ’da kurulan ve uluslararası olarak tanınmayan yönetimden yapılan açıklamada, bölgede yaşayan 120 bin Ermeni’nin zulüm ve etnik temizlik korkusu nedeniyle Azerbaycan’ın bir parçası olarak yaşamak istemediği ifade edildi. Karabağ yönetiminin lideri Samvel Shahramanyan‘ın danışmanı David Babayan, “Yüzde 99.9 tarihi topraklarımızı terk etmek istiyor. Halkımızın kaderi, tarihe Ermenistan halkı ve tüm medeni dünya için bir yüz karası ve utanç olarak geçecek. Kaderimizden sorumlu olanlar bir gün Tanrı önünde günahları için hesap verecek” dedi.

Karabağlı yetkililer, askeri operasyon sırasında evsiz kalan ve bölgeden ayrılmak isteyen herkesin Rusya barış gücü askerleri eşliğinde Ermenistan’a gidebileceğini açıklayınca yakıtı olan kişiler, araçlarıyla Hankendi‘den (Stepanakert) Ermenistan sınırına doğru hareket etti.

Karabağ’daki gelişmelerin ardından ülkesinde protesto, istifa çağrısı ve ‘darbe girişimi’ ile karşı karşıya kalan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Karabağ’a yardım ulaştığını, ancak bölgeden daha fazla kişinin ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Paşinyan, “Eğer Dağlık Karabağ Ermenilerinin evlerinde yaşamaları için uygun koşullar oluşturulmazsa ve etnik temizliğe karşı etkili koruma mekanizmaları olmazsa Dağlık Karabağ Ermenilerinin sürgünü canlarını ve kimliklerini kurtarmanın tek yolu olarak görme olasılığı artacaktır” diye konuştu.

New York‘taki Birleşmiş Milletler (BM) oturumunda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise uluslararası toplumu Azerbaycan’ın Karabağ operasyonuna sessiz kalmakla suçladı. Mirzoyan, Dağlık Karabağ’daki güvenlik durumunu ve insan haklarının izlenebilmesi için bölgeye bir BM misyonu gönderilmesi çağrısında bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, “Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler insanları kurtarmaya gelme konusunda başarısız oldu” dedi.

Darbe girişimi iddiası: Sekiz kişi gözaltında

Öte yandan, Azerbaycan’ın başlattığı askeri operasyon sonrası Karabağ’da ateşkes ilan edilmesinin ardından Ermenistan’ın başkenti Erivan’da başlayan protestolar devam ediyor. Hükümet ise ‘darbe’ girişimi iddiasıyla dün bir operasyon yaptı.

“İktidarı zorla ele geçirme teşebbüsü” ve “Başbakan ile hükümet üyelerine suikast” iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı.

Ülkenin resmi haber ajansı Armenpress’in haberine göre, isimleri açıklanmayan yedisi “‘Haçlılar’ Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu” üyesi sekiz kişinin, Ermenistan Hükümeti üyeleri ve Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik ellerinde bulundurdukları silah ve mühimmatı suç aracı olarak kullanarak iktidarı ele geçirmek için anlaşmaya vardıkları tespit edildi.

Yapılan aramalarda bu kişilerin yanlarında haberleşme cihazları, haberleşmeleri engelleyici cihazlar, silahlar ve mühimmat bulundu.

Öte yandan Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, bu kişilerden birinin eski Erivan belediye başkanı ve “Gönüllü Muhafızlar Birliği” toplum kuruluşunun eski başkan yardımcısı Albert Bazeyan olduğu, kendisine Başbakan Nikol Paşinyan’a suikast planlama suçlaması yöneltildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da salı günü başlattığını duyurduğu “terörle mücadele operasyonunu” taraflar arasında yaklaşık 24 saat sonra Rusya’nın arabuluculuğunda varılan ateşkesin ardından perşembe günü başarıyla tamamladığını açıklamıştı. Varılan uzlaşma, bölgedeki Ermeni güçlerin silahlarını bırakmalarını ve Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a entegre edilmesini öngörüyordu.

Azerbaycan: Karabağ’da operasyon başlattık

Bakü, operasyonun ardından Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin haklarının güvence altına alınacağını ve bölgenin entegre edileceğini açıklamıştı. r

Ermenistan ve Azerbaycan temsilcileri 26 Eylül’de görüşecek

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 26 Eylül’de Belçika’nın başkenti Brüksel‘de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan‘ın katılımıyla bir görüşme yapılacak.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress‘in haberine göre, Hacıyev ile Grigoryan’ın yapacakları görüşmeye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un, Almanya Başbakanı Olaf Scholz‘un, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel‘in danışmanları da katılacak.

Görüşmede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Paşinyan arasında 5 Ekim’de İspanya’nın Granada şehrinde yapılacak görüşmenin hazırlıkları ele alınacak.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024