Etiyopya’da aşırı yağışların tetiklediği heyelanda 229 kişi hayatını kaybetti

Yazar:
Yeşil Gazete

Etiyopyalı yetkililer, ülkenin Gofa Bölgesi‘nde Pazartesi (22 Temmuz) günü art arda meydana gelen iki heyelanda 229 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Başkent Addis Ababa‘nın 320 kilometre güneybatısındaki Güney Milletler, Milliyetler ve Halklar Bölgesi (SNNPR) eyaletine bağlı olan Gofa’daki aşırı yağışlar pazartesi günü birkaç dakika arayla gerçekleşen iki heyelanda 200’den fazla insan toprak altında kalarak can verdi.

Fotoğraf: Gofa İletişim İşleri Departmanı

Yerel İletişim İşleri Departmanı‘nın bildirdiğine göre Gofa’nın Kencho-Shacha bölgesinde hayatını kaybedenlerin 148’i erkek, 81’i kadın. Güney Bölge Eyaleti temsilcisi Alemayehu Bawdi de ölü sayısını doğrulayarak arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bazı insanların topraktan sağ çıkarılarak tedavi için sağlık merkezlerine götürüldüğünü bildirdi.

Eyalet yöneticilerinden Dagemawi Ayele, insanları heyelandan kurtarmak için gelen yerel yönetim temsilcileri, öğretmenler, sağlık çalışanları ve tarım işçilerinden de bazılarının hayatını kaybettiğini söyledi.

Addis Ababa’dan parlamento üyesi Kemal Hashi Mohamoud, insanlara gıda ve barınak yardımı yapıldığını belirtti.

Aşırı yağışlar heyelanı tetikledi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) mayıs ayında eyalette nisan ve mayıs aylarında yaşanan “sel baskınlarının çeşitli bölgelerde 19 binden fazla insanı etkilediğini, binden fazla insanı yerinden ettiğini ve geçim kaynakları ile altyapıya zarar verdiğini” açıklamıştı. 

Güney bölgesinde önceki yıllarda da heyelan yaşandı. 2016 yılında yaşanan toprak kayması ve sel felaketinde 50’den fazla insan hayatını kaybetti. 2018 yılında ise bir hafta arayla medyana gelen iki heyelan da 32 can aldı.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?
İklim krizinin dört atlısı: Sıcak dalgaları, kuraklıklar, yangınlar ve seller

İklim değişikliğinin tehdidi altında

Heyelanı tetikleyen sellerin oluşması için birçok faktör bulunuyor. Bunlardan biri de iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcakların atmosferin su tutma kapasitesini arttırarak aşırı yağışları tetiklemesi.

Birleşmiş Milletler, ülkenin bir yanının şiddetli kuraklıkla mücadele ederken diğer yanının seller ve heyelanların tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

Bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan topluluklar bir süredir alternatif gıda üretim yöntemlerini keşfetmeye yönlendiriliyor. Ancak hala milyonlarca kişi iklimle krizi nedeniyle yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.

Etiyopya’da kuraklık: En az 50 kişi ve binlerce hayvan açlıktan öldü
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024