Esrarengiz nebulaya ait yeni görüntü

cg4_innerrGökbilimciler, 1300 ışık yılı ötede yatan ve kökeni halen bilinmeyen esrarengiz nebula CG4’ün yeni ve detaylı bir fotoğrafını elde etti. ‘Canavarın Ağzı’ olarak adlandırılan gök cisminde yıldızların nasıl oluştuğu halen sır.

Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı Çok Büyük Teleskop (VLT), 1300 ışık yılı ötedeki CG4 nebulasını görüntüledi. Ağzını açmış bir canavarı anımsatan görüntüsüyle  ‘Canavarın Ağzı’ olarak da adlandırılan gaz ve toz bulutu, detaylı fotoğrafında yapısına ait yeni bilgiler sundu.

Gökbilimciler, yeni detaylar sayesinde Puppis Takımyıldızı’nda yer alan nebulada yıldız doğumunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor. Araştırmada yer alan Paranal Gözlemevi’nden Dr. Henri Boffin, ‘fotoğraftaki kürelerin görünür ışığı bloke eden çok soğuk gaz ve tozdan oluştuklarını’ belirtti. Boffin, CG4’ün kendi yerçekiminin etkisiyle etkileşime girerek ısındığını ve yeni yıldızların doğumuna tanık olduğunu söyledi.

Görünümleri itibariyle ‘kuyrukluyıldız kürecikleri’ olarak ifade edilseler de, küreler kuyrukluyıldızlarla hiçbir bağlantı içermiyor.

Nebuladaki materyallerin yoğun etkileşimi ‘kafa’ olarak adlandırılan ve 1.5 ışık yılı genişliğinde bir yapı ortaya çıkarırken, yıldızlardan saçılan yoğun radyasyon kafanın sanki çözülüyormuş gibi görünmesine neden oluyor. Nebulanın başını oluşturan yapı, altında kalan materyali yakınlardaki yıldızlardan korurken, aşağılara uzanan 8 ışık yılı uzunluğunda bir kuyruk oluşturuyor.

Gökbilimciler koza görevi gören kürelerin, sıcak kozmik fırtınalar ve şiddetli morötesi ışıkla temasa geçtiğini ve bu şekilde yıldız oluşumunu sağladığını düşünüyor. CG4’e hakim olan kırmızı renk, nebulanın erozyona uğruyormuş görüntüsüne neden olan radyasyonla etkileşime giren hidrojen gazıyla ortaya çıkıyor.

Sen.com’a açıklama yapan Boffin, CG4’ün düzenini açıklayabildiklerini ancak bu tür gaz bulutlarının yeni yıldızların doğumunu nasıl sağladığını henüz kesin olarak anlayamadıklarını söyledi. CG4’ün sıcaklık, kütle ve içerdiği materyallerin özellikleri analiz edilerek, Evren’in önemli bir sırrının ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

CG4’ün anlaşılmasıyla, bir diğer yıldız fabrikası olan Yaratılış Sütunları hakkında da yeni bilgilere ulaşılması amaçlanıyor.

(Al Jazeera)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR