GündemManşetTürkiye

Erdoğan: Suriye ordusu belirlediğimiz sınırın dışına çıkmazsa, omuzlarının üzerinde baş kalmayacak

0

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre Merkezi’nde AKP İl Danışma Meclisi Toplantısı‘nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yaşananlardan ibret almayanların gözlem noktalarımıza saldırı tehdidi, akıllarının başlarına gelmediğine işaret ediyor. (Suriye ordusu) Türkiye’nin belirlediği sınırların dışına çıkmazlarsa bir süre sonra omuzlarının üzerinde o başlar da kalmayacak” dedi.

Suriye’de işlerin bu noktaya gelmiş olmasından dolayı üzüntülü olduğunu söyleyen Erdoğan “Bunun müsebbibi, arkalarına aldıkları güçlerin gölgesini kendi cüsseleri sanarak bize meydan okuyanlardır. Her biri canımızdan birer parça olan askerlerimizin hayatına kastedenleri yerle yeksan etmek boynumuzun borcudur” diye konuştu.

‘Bu daha başlangıç’

“Sınırlarımızın terör örgütleri ve gözünü ülkemizin topraklarına dikmiş zalim bir rejim tarafından kuşatılmasına, milyonlarca sığınmacının yükünün kalıcı bir şekilde üzerimize yıkılmamasına bundan böyle kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu: “Kan dökülmemesi, can yanmaması, acı yaşanmaması hassasiyetimizi zafiyet, çekingenlik olarak görenlere gücümüzü göstermeye yeni başlıyoruz. Şu ana kadar rejimin verdiği insan ve araç gereç kayıpları sadece bir başlangıçtır. Bu gafillere Türkiye’nin gerektiğinde baş veren ama baş eğmeyen büyük bir devlet olduğunu gösteriyoruz.”

Rusya ve İran’a: Sizinle derdimiz yok

Konuşmasında Rusya‘ya ve İran’a seslenen Erdoğan, “Suriye’de bizim sizinle herhangi bir derdimiz yok.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki insani krizi çözme mücadelesi yürüttüğünü öne sürdü: “Biz Suriye’de hem bu ülkeden kaçarak ülkemize yönelen milyonlarca kişinin yol açtığı insani krizi çözme hem de topraklarımızın güvenliğini sağlama mücadelesi yürütüyoruz.”

‘Sığınmacılar, yakında milyonlu rakamlar olacak’ 

Türkiye’nin mülteciler için gösterdiği tek taraflı fedakarlık döneminin bittiğini söyleyen Erdoğan, “Sınırlarımızı açtığımız saatten beri Avrupa’ya yönelenlerin sayısı yüz binler oldu. Bu sayı yakında milyonlu rakamlarla ifade edilecek.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hitaben, şu ifadeleri kullandı: “Biz bu şehitleri Bedir’de, Uhud’da, Huneyn’de, Hendek’te, Selçuklu’da, Osmanlı’da, Cumhuriyet döneminde, Çanakkale’de verdik. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz Bay Kemal.”

‘Ateşkesi temenni ederim’

İl Danışma Meclisi Toplantısı öncesi sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen Erdoğan İdlib ve koronavirüs olmak üzere sıcak gündem maddeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Mart’ta gerçekleşecek kritik toplantıda gelişmeleri değerlendireceklerini belirten Cumhurbaşkanı, “Temenni ederim ki artık ateşkesi veya diğer adımları atar ve bu işi süratle neticeye kavuştururuz” dedi.

Toplam 36 Türk askerinin hayatını kaybettiği İdlib saldırısına ilişkin ise Erdoğan, “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacaktır. 2 bin 557 rejime ait asker öldürüldü. Artık bizim yerli İHA ve SİHA’larımız var. Saflarımızı daha sıklaştırarak yollarımıza devam etmemiz gerekiyor. Kahraman askerlerimiz Suriye’nin dört bir yanında teröristlerle ve zalim rejimle mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa’ya: O iş bitti, nasibinizi alacaksınız

Erdoğan, Yunanistan sınırındaki mülteci kriziyle ilgili de şunları söyledi: “Aylar önce ‘Eğer bir yük paylaşımına girilmezse kapıları açarız’ dedim. Ciddiye almadılar, kapılar açılınca şimdi de telefon üstüne telefon geliyor. Kapatın kapıları diyorlar. Dedik o iş bitti. Bundan nasibinizi siz alacaksınız. Şimdi yine telefonlar var. Bu akşam Bulgaristan Başbakanı ile bir araya geleceğiz. Aynı zamanda Merkel ile bir görüşmemiz olacak.”

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.