Fotoğraf: AA
Sakarya‘nın Hendek ilçesinindeki havai fişek fabrikasında sabah saatlerinde bir patlama meydana geldi. Fabrikanın içerisinde 150-200 kişinin bulunduğu sırada yaşanan patlamada şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiği 74 kişinin ise yaralandığı açıklandı.
Kurtarma çalışmaları devam ederken bir açıklama da Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’tan geldi. Kimyasal gaz uyarısında bulunan Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.
Yeşil Gazete’ye konuşan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, “Kimyasal maddelerin kullanıldığı bir işletmede yanma sırasında tehlikeli emisyonların olması kaçınılmaz” dedi.
Hangi kimyasal gazın salımının gerçekleştiğini henüz bilmediklerini belirten Uğurlu, “Yanan maddeye göre farklı etkileri olabilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hasta üzerinde daha ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi.
Ali Uğurlu böyle bir patlama ve kimyasal madde salımı söz konusu olduğunda yakın çevrenin en azından bir günlüğüne tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ali Uğurlu açıklamasının devamında Türkiye’nin en büyük eksikliğinin bu konuda uygulanan bir yönetmeliğin olmaması olduğunu söyledi. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılmasına Dair Yönetmelik (BEKRA) Avrupa standartları doğrultusunda 31 Temmuz 2011 yılında çıkarıldı.
Bu tarihten bu yana yönetmeliğin yürürlüğe konulmadığını belirten Uğurlu “Bu yönetmelik uygulanırsa bu tip kazalar patlamalar olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Yönetmeliğin sekiz yıldır birçok kez önce ertelendiğini, yürürlülük tarihi yaklaştığında da iptal edildiğini söyleyen Uğurlu, en son 2019’da iptal edilen yönetmeliğin yürürlülük tarihinin tekrar 2020’ye ertelendiğini söyledi.
Uğurlu “Daha önce Ankara Ostim’de, Afyon’da ve tehlikeli maddelerin çalışıldığı birçok yerde bu tarz kazalar oldu. Sonuçlarında kitlesel ölümlere yol açtı. Yönetmelik uygulanmadığı taktirde bu tarz üzücü olayları duymaya devam edeceğiz” dedi.
Bu konuda Kimya Mühendisleri Odası olarak birçok sempozyum ve toplantı gerçekleştirdiklerini ancak gene de olumlu sonuç alamadıklarını belirten Uğurlu “İşletmeciler fabrikatörler karşı çıkıyor. Çünkü yönetmelik almaları gereken önlemleri zorunlu hale getiriyor. Bu da zorlarına gidiyor. Maliyet unsuru olarak bakılıyor” dedi.
Ali Uğurlu sözlerini “Bu tip kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek istiyorsak bu yönetmeliği erteleme ve bahane kabul etmeden bir an önce yürürlüğe sokmamız gerek” ifadeleriyle sonlandırdı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…