Doğa Mücadelesi

“Dünyayı sadece genç ve gelecek nesillerden ödünç aldınız!”

0

Avrupa Genç Yeşiller Federasyonu (FYEG) basın açıklamasını, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Gizem Hasırcıoğlu’nun ([email protected]) çevirisiyle sunuyoruz.

***

Bugün itibariyle Katar’da başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP 18’de Avrupa Genç Yeşiller Federasyonu (FYEG) Alman Genç Yeşilleri ile birlikte (Gruene Jugend) dünyanın ileri gelen devlet başkanlarına genç ve gelecek nesilleri yüz yüze bırakacakları sorunlara karşı olan tarihsel sorumluluklarını hatırlatıyor. FYEG eş sözcüsü Jakob C. Schwarz’ın vurguladığı üzere “Geciktirme ve yeniden müzakere taktikleri acilen sona ermeli ve küresel düşük karbon ekonomisine doğru çok daha somut ve iddalı adımlar atılmalı.”

Üç yıl önce Kopenhang’da başarısızlıkla sonuçlanan konfreransın ardından, bugüne kadar kaydedilen en makul ilerleme, 2015’e kadar adil, iddialı ve hukuken bağlayıcı müzakerelere ihtiyaç olunduğu görüşmelerinin yapılmış olması.

Bugün bu konfreransla Doha’da görülmesi gereken somut adımlar:

  • Kyoto Protokolu ikinci taahhüt döneminde, hedefleri 1990 seviyelerinin %25 ile %40 altına düşürecek ve taahhütleri yukarı çekecek mekanizmalar ile ilgili düzenlemeler
  • 2013-2015 yılları arasında, Kopenhang’da belirlenen 100 milyar dolarlık iklim finansmanı yanı sıra yeni kamu maliyesi Fast-Track/Start Up finansının en az 10-15 milyar dolarının Yeşil İklim Fonu için ayrılması
  • Temiz Kalkınma Mekanizması çevresel bütünlüğünü garanti edecek ve mükerrerliği önleyecek hükümler
  • Teknoloji Yürütme Kurulu ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı tarafından yönetilecek teknoloji transferi mekanizmalarının uygulanması
  • Ve son fakat aynı derecede önemli olan 1.5 derece hedefine yollanacak kuvvetli bir mesaj ve bu nedenle küresel emisyonların 2015’te zirveye ulaşacağına dair anlaşma

 

FYEG İklim Değişikliği Çalışma Grubu Koordinatörü Olfa Jelassi’nin dediği gibi “Bunu başarmak için,  Avrupa Birliği hızla , 2020 yılına kadar, 1990 seviyelerine göre yüzde 40 oranında emisyon azaltılmasına yönelik daha iddialı azaltma hedefleri konusunda uzlaşmaya varmalıdır.”

Almanya Genç Yeşilleri eşsözcüsü Sina Doughan eklediği üzere, “ Halihazırda Bakan Altmaier’in enerji ve çevre politikaları adem-i merkeziyetçi ve demokratik enerji geri dönüşünden uzak. Fakat ancak emisyonlar yerel olarak azaltılır ve sürdürülebilir eko-sosyal bir topluma dönüştürülebilirse, hedefler gerçekleştirilebilir ve küresel sorumluluğa ulaşabilir.

Katar’da görüşmeler devam ederken, FYEG COP 18 İklim Değişikliği Atölyesi: Avrupa, ileri! semineri düzenleyerek insanları çağımızın en önemli süreci ile ilgili bilgilendirme ve bu bilgi ve becerileri ile bağlı bulundukları yerel yönetimlere gerekli ve zamanında önlemlerin alınması için baskı uygulamalarını sağlamaya çalışıyorlar.

(Yeşil Gazete)

Çeviren: Gizem Hasırcıoğlu (gizem_h@twitter)

You may also like

Comments

Comments are closed.