Sosyal zekalarıyla bilinen okyanusların memeli canlıları yunuslar bugün, deniz kirliliği, besin azalması, deniz trafiği, su altı gürültüsü (özellikle petrol arama faaliyetleri esnasında üretilen ani ses) , kasti öldürme, hedef dışı olarak ağlara takılma gibi nedenlerle tehlike altında.
14 Nisan Dünya Yunus Günü de bu duruma dikkat çekmek için her yıl kutlanıyor. WWF Türkiye yunuslara ilişkin bilgilerin verildiği bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:
WWF’nin açıklamasında “Dünya Yunus Günü’nde bir yunus evlat edinerek ya da aylık düzenli bağışlarınız ile bu eşsiz canlıların denizlerde özgürce yaşaması için yürüttüğümüz çalışmalara siz de destek olun” çağrısı yapıldı.
Yunuslar sadece okyanuslarda değil gösteri amaçlı getirildikleri parklarda da pek çok hak ihlaliyle karşılaşıyor. 2016’dan bu yana hayvan hakkı ihlallerini raporlayan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Yunuslara Özgürlük Platformu ve Dört Ayaklı Şehir’in açıkladığı 2020 yılı verilerine göre 2005-2017 yılları arasında 25 yunus bu parklarda can verdi. Türkiye’de halihazırda toplamda 50 tutsak yunus olduğu belirtiliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…