Kategoriler: EnerjiManşet

Dünya Bankası’ndan fosil yakıt yatırımlarını azaltma çağrısı

Yazar:
Zeliha Yıldırım

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim hükümetlere ve iş dünyasına fosil yakıt yatırımlarını azaltacak ekonomik reformlar yapmaları ve iklim değişikliği ile mücadele için karbona fiyat biçme çağrısında bulundu.

İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu‘nda konuşan Kim, ülkelere, geliştirilecek politikaların “yeşil tahvil”lere odaklanmasını; vergi ya da piyasa temelli araçlar ile karbonun fiyatlandırılması; binalar, araçlar, taşıma sistemleri için performans standartları belirleyerek verimlilik sağlanması ve aynı zamanda şirketlerin ve finans kuruluşlarının iklim-bağlantılı risklerini değerlendirme ve bu riskleri açıklama konusunda zorlanması tavsiyesinde bulundu. Buna ek olarak, yatırım portfolyolarının kayda değer bir bölümünün değişen iklime uyum, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve karbon azaltma faaliyetlerini fonlayan yeşil tahviller içermesi gerektiğini belirtti.

Aşamalı olarak fosil yakıttan uzaklaşılmasının doğrudan “temiz” yatırıma aktarılabilecek 1,9 trilyon Dolar’lık destek anlamına geldiğini belirtten Kim, ayrıca yeşil tahvil piyasasının bu yıl  ikiye katlanarak 20 milyar dolara çıkarılması, 2015’te Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na kadar ise en az 50 milyar Dolar’a ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Kim, açıklamasında şu şekilde sürdürdü;

Politika reformları sayesinde, son 20 yıldaki kalkınma kazanımlarını tehdit eden karbon yatırımlarından uzaklaşabiliriz. Ülkelerde ve şirketlerde güçlü iklim liderleri görüyoruz ancak emisyonlar yükselmeye devam ediyor ve yoksullar mağdur oluyor. Bu yıl, iklim değişikliği konusunda harekete geçme yılıdır. Bu konuda artık bahanemiz yok.”

Birçok siyasi lider de Dünya Ekonomik Forumu’nda emisyonların azaltılmasını destekleyici açıklamalar yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bankalar ve diğer mali kuruluşlara sürdürülebilir enerji ve genel olarak düşük karbon ayak izli projeleri desteklemeleri konusunda çağrıda bulundu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) başkanı Angel Gurria ise “ülkeler karbon fiyatlandırması ve fosil yakıt teşvikleri konusunda reform yapmalı ve 2050 yılı itibariyle ‘sıfır emisyon’ hedefini içeren enerji politikaları geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

(power-technology.com,Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024