Yapılan bir araştırmaya göre dünyanın dört bir yanındaki her dört şehirden biri, kendilerini iklim krizinin yarattığı tahribata karşı koruyacak paraya sahip değil.
Üstelik bu şehirlerin yüzde 90’ınından fazlası aşırı ısınma, sel, su kıtlığı gibi ciddi risklerle karşı karşıya.
Carbon Disclosure Project tarafından 800 şehirde yapılan anket, şehirlerin 400 milyonluk nüfusa sahip yaklaşık yüzde 43’ünün iklim krizine uyum sağlamak için bir planları olmadığını ortaya koydu.
Temel sebep şehirlerin yüzde 25’inde bütçe kısıtlamaları olarak gösterildi. Birçok şehir altyapılarını ve nüfusunu bu tehditlerden korumak için gerekli finansman konusunda ulusal hükümete güveniyor.
Anket, geçen yıl 422 şehrin iklim krizine uyum sağlamak için henüz finanse edilmemiş 1.142 projeye sahip olduğunu ve yaklaşık 72 milyar dolar yatırım gerektirdiğini ortaya koydu. Henüz finanse edilmemiş su yönetimi projelerinin tek başına maliyeti 22,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyordu.
The Guardian’ın aktardığına göre CDP’nin küresel direktörü Kyra Appleby iklim değişikliğine uyum için gerekli finansmanı bulmanın emisyon azaltımı için gerekli olandan daha zor olduğunu söyledi.
Appleby, “Uyum ve dayanıklılığın muazzam faydaları vardır, ancak bilançoda görünmezler. [Koronavirüs salgınından kaynaklanan] kurtarma harcamalarının yalnızca bir kısmı iklim değişikliğine ve daha da azını adaptasyona ayırıyor” dedi.
Güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji üretiminin kurulması finansal bir getiri sağlayabilir ve enerji verimliliği projeleri oldukça hızlı bir şekilde para tasarrufu sağlamaya başlar. Ancak aşırı hava koşullarının etkilerine uyum sağlamanın faydaları daha az belirgin.
Halbuki uyum projeleri halk için hem afetlerden etkilenmeleri düşürerek hem de refahı artırarak büyük bir fayda sağlıyor. Örneğin, parklar ve diğer kamu tesisleri gibi yeşil alanların artırılması veya iyileştirilmesi, şehirlerin uyum sağlamasının temel yollarından biridir ve ayrıca halk sağlığını ve zihinsel sağlığı büyük ölçüde iyileştirebilir.
Bütçe kısıtlamalarını iklim acil durumlarına uyum sağlamanın önünde bir engel olarak gösteren yerler arasında İngiltere’de Southend, Brezilya’da Rio de Janeiro ve ABD’de Columbus yer alıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…