Fotoğraf: AA
Diyarbakır Barosu’nun, “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma – Savaş Atığı Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlalleri” raporu Doğu Anadolu ve Güneydoğu’daki çocukların zırhlı araçlarla ve savaş atıklarıyla yaşamlarını yitirdiğini ortaya koydu. Raporda 49 ölüm ve yaralanma olayının zırhlı araç kaynaklı, 180 ölüm ve yaralanmanın da mayın ve savaş atığı kaynaklı gerçekleştiği bildirildi.
Diyarbakır Barosu’nun Çocuk Hakları Merkezi‘nin hazırladığı raporda zırhlı araç, mayın ve savaş atıkları kaynaklı hak ihlaleleri nedeniyle hayatını kaybeden ve yaralanan çocuklarla ilişkin veriler ortaya koyuldu.
2011’den itibaren bugüne kadar geçen süreçte devletin Kürt meselesine dair politikalarında çeşitlilik, çatışmaların yoğunluğunda ise dalgalanmalar görüldüğüne işaret edilen raporun bu nedenle 2011-2021 tarih aralığındaki güncel istatistiki verileri kapsamına aldığı belirtildi. Raporda, bu zaman aralığında hem çözüm sürecinden önceki dönemler hem de çözüm sürecinden sonra 2015’de yeniden başlayan çatışmalı dönem, OHAL süreci ve sonrasında yaşananların kapsanmasının amaçlandığı ifade edildi.
2011-2021 tarihleri arasında zırhlı araç kaynaklı hak ihlalleri nedeniyle 27 çocuk öldü, 22 çocuk yaralandı. En yüksek ölüm ve yaralanma olayı Şırnak’ta meydana geldi. Hakkari, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van, Batman, Siirt, Muş ve Erzurum’da yoğun olarak gerçekleşen olaylar İstanbul ve Kilis’te de yaşandı. 2011-2021 tarihleri arasında söz konusu olaylarda dört ila 17 yaş aralığındaki çocuklar yaşamını kaybetti.
“Türkiye’de uzun bir süredir devam eden zırhlı araç çarpması sonucu yaralanma ya da ölümler ile zırhlı araçlardan çıkan ateş sonucu çocukların ölüm ve yaralanma durumları özellikle 2015 yılı sonrası kent merkezlerindeki çatışmalı durumlar ve OHAL süreci ile güvenliği önceleyen devlet politikaları nedeniyle artış göstermektedir” tespitine yer verilen raporda zırhlı araç çarpması sonucu meydana gelen yaralanma ve ölüm olaylarına ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:
“2016-2018 yılları arasında dramatik bir biçimde ölüm ve yaralanma sayılarında artış görülmüştür. Raporda incelenen 11 yıllık dönemde zırhlı araçların sebep olduğu ölüm ve yaralanmalı durumların sayısı en az 49’dur. Bu olayların yüzde 52’si devletin güvenlik odaklı politikalarının arttığı 2016 ile 2018 yılları arasında meydana gelmiştir.”
Mayınlı bölgelerle çatışma-savaş atıklarının bulunduğu diğer alanların, çocukların sağlıklı bir çevrede yaşama, gelişme ve oyun oynama haklarının önündeki en büyük engellerden biri olduğuna değinilen raporda 2011 ile 2021 tarihleri arasında en çok ölümün 2016’da olduğu ortaya koyuldu. 2016’da 12 çocuk bu nedenle yaşamını kaybetti. Mayın ve çatışmadan dolayı çocuklar en çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaşamını yitirdi.
Siyasi iktidarların politik eğilimleri ile kamu görevlilerinin bu eğilim doğrultusundaki süregelen yaklaşımları cezasızlık pratiğinin belirleyici faktörlerinden olduğunun söylendiği raporda “Yargı erkinin bağımsız olamama sorunu da birlikte değerlendirildiğinde, ortaya çıkan pratik ile kamu görevlilerinin keyfi uygulamaları sonucunda meydana gelen insan hakları ihlallerinin meşru sayıldığı ve faillerin cezasızlık ile korunduğu görülmektedir” denildi.
Söz konusu hak ihlallerine, cezasızlık pratiğine ve ayrımcılığa çözüm sunan Diyarbakır Barosu bu sorunlardan kaynaklı ihlallerin son bulması için şu önerileri sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…