Türkiye

Depremde yıkılan binalarla ilgili yedi kişi hakkında tutuklama kararı verildi

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma güne meydana gelen depremin ardından, Bayraklı ilçesindeki yıkılan binalarla ilgili gözaltına alınarak adliyeye sevkedilen dokuz kişiden yedisi tutuklandı. İki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında üç müteahhit, dört fenni sorumlu*, bir market sahibi ve bir yapı market sahibi olmak üzere toplam dokuz kişi gözaltına alınmıştı.

‘O zamanın şartlarına göre yaptık’

Şüpheliler ilk ifadelerinde, binaları dönemin mevzuatına uygun yaptıklarını söylediler. Yağcıoğlu Apartmanı müteahhidi Ş.A. adliyeye götürülürken, “Bir şey söyleyecek misiniz?” diyen basın mensuplarına, “Ne söyleyeyim? Kolonlar kaydırılmış” şeklinde karşılık verdi.

Şüpheli müteahhitlerin ifadesinde, “Biz o zamanın şartlarına göre inşaatı yaptık. Eksik ya da yanlış malzeme kullanmadık” dedikleri öne sürüldü. Kolonu kestiği iddia edilen market sahibinin ifadesinde ise kolonları kesmesinin söz konusu olmadığı, 2002 yılında kiraya verdiklerini, 100’ün üzerinde gayrimenkulünün olduğunu, böyle bir şeyle uğraşmayacağını söylediği öğrenildi.

Şüpheliler, savcılıktaki ifade verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.  Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, şüphelilerden Ş.A, O.A, M.Y, N.B, T.A, Ç.D. ile H.H.Ö tutuklandı. R.Y ve E.İ ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Fenni mesul nedir?*

Fenni mesul, sorumluluğunu üstlendiği yapıyı kamu adına denetlemekle yükümlüdür. Fenni mesul, sorumluluğunu üstlendiği yapının kanuna, plana, yönetmeliklere, ilgili diğer mevzuat hükümlerine, fen, sanat, sağlık kurallarına, ruhsat eki projelerine, Türk Standartları Enstitüsü standartlarına, teknik şartnamelere uygun yapılıp yapılmadığını denetlemekle yükümlüdür.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi