Maraş merkezli depremlerde Diyarbakır surları da zarar gördü. Surlarda çatlak ve yarıklar oluşurken taşlar da döküldü. Ancak depremlerin meydana geldiği 6 Şubat’tan bu yana surların bakım ve onarımı için bir çalışma yürütülmedi.
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, onarıma şimdiye kadar neden başlatılmadığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘a sordu. Sorularının yazılı olarak cevaplanması talep eden Çandar, surların 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescillendiğini ve tarihi kentin kalbi olduğunu, şimdi ise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Çandar, önergesinde şunları ifade etti: “Depremle birlikte, tarihi surlarda; 30 noktada göçükler oluştuğu, yatay-dikey çatlak ve yarıklar ortaya çıktığı, yer yer taş düşmelerinin meydana geldiği ve taş düşme riskinin sürdüğü Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan incelemelerle kayıt altına alınmıştır. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, tarihi surların ciddi biçimde hasar aldığı ve ‘derhal onarılması’ gerektiğine dair defaatle uyarılarda bulunmuştur”
Aradan geçen yedi aya rağmen “Dünya Mirası” kabul edilen ve binlerce yıldır ayakta kalmayı başarabilmiş olan Diyarbakır surlarının koruması ve onarımı için yeterli çalışmaların yapılmadığını belirten Çandar, “Amed’in kalbi adeta kaderine terk edilmiştir” dedi.
Çandar’ın paylaştığı bilgilere göre, surların restorasyonu ile ilgili halihazırda bir ihaleye ek olarak Bakanlığa bağlı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ‘Diyarbakır Surları Restorasyonu 9 Etap’ adıyla bir ihale daha yapıldı. Söz konusu ihale, davet edilen üç firma arasında pazarlık usulü ile gerçekleşmesine ve yüzde 1,6 gibi bir tenzilat oranına rağmen; Ankara Restorasyon İnşaat Taahhüt Limited Şirketi’ne verildi.
Yeşil Sol milletvekili böylece göz göre göre ciddi bir kamu zararı yaratıldığına dikkat çekti.
Çandar’ın, Mehmet Nuri Ersoy’a sorduğu sorular ise şöyle:
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve yaklaşım 6 km. uzunluğundaki surların 4. yüzyılın ortalarında inşa edildiği düşünülüyor.
Dört kapısı bulunan surlar, 2000’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildikten sonra 2015’te Dünya Mirası olarak tescillendi.
2015-16 yıllarındaki çatışmalar sırasında surlar ve burçlar zarar görmüş; sur duvarları ve tarihi kapılar, güvenlik noktası olarak kullanılmıştı. Depremde hasar gören sur duvarları ve kapıları ise halen onarılmadı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…