İngiliz Daily Mirror Gazetesi, İngiltere’nin plastik atıklarının Türkiye’de son bulan yolculuğunu manşete taşıdı.
Gazetenin çevre editörü Nada Farhoud, Greenpeace ile Türkiye’ye gelerek Adana’da farklı bölgelere atılan İngiltere’nin plastik atıklarını yerinde görüntülemişti.
Farhoud, bugün kaleme aldığı ve gazetenin manşetinden verilen haberde Birleşik Krallık’tan çıkan plastik çöplerin Türkiye’de yasadışı bir şekilde atılarak yakıldığını belirtiyor.
Gazeteci “Bir çöp kutusunun enkazları arasında düzinelerce İngiliz ambalajının bulunduğu Adana’da çevresel utancımızın boyutunu keşfettim” diyor.
Farhoud Adana’da Aldi, Asda, Co-op, Morrisons, Next, Pets at Home, Sainsbury’s, Saxons ve Tesco’nun ambalajlarının bulunduğunu belirtiyor.
İngiltere’de bir yılda yaklaşık 100 milyar plastik ambalaj çöpe atılıyor. Greenpeace ve Everyday Plastic tarafından yapılan Büyük Plastik Sayımı‘nda İngiltere’deki plastik atıkların geri dönüşüm yolculuğu gözler önüne serildi.
Plastik Sayımı raporunun sonuçları, İngiltere’de başlayan plastik çöpün Türkiye’de son bulan yolculuğuna da yeniden işaret etti. Greenpeace’in plastik aktivisti Chris Thorne, plastik atık sayısına ilişkin şunları söyledi:
“Bu, dudak uçuklatacak düzeyde bir plastik atık miktarı ve görenler üzerine bir düşünmeli.”
Greenpeace‘nin Nisan 2021’deki saha araştırmasında, çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana’da yasa dışı olarak çevreye döküldüğünü ve açıkta yakıldığı tespit edilmesinin ardından döküm alanlarından örnekleri üzerinde inceleme gerçekleştirilmiş, analizler sonucu ortaya çıkan bulguların ise ‘sarsıcı’ olduğu bildirilmişti.
İngiltere’nin plastiklerinin yarısına yakınının Türkiye’ye gönderildiğinin ifade edildiği haberde Türkiye’nin tüm plastik atıkları işleyecek yeterli altyapısı olmadığına, suç çeteleri tarafından ithal edilen atıkların atıkları yaktığına ve bu esnada patlamalara yol açtıklarına değiniliyor.
İngiliz süpermarketlerinden alınan çok sayıda plastiğin yol kenarlarına yığıldığını aktaran Farhaud, diğerlerinin ise nehirlerde akıntı yönünde yüzdüğünü söylüyor.
Haberde Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastikleri özenle elden çıkaran İngilizlerin çoğunun “geri dönüştürülmeyeceğini” bilmesi gerektiğini ifade ediyor. Gündoğdu şunları söylüyor:
“Yasa dışı bir çöplük alanının yakınında yaşayan çiftçilerden biri durumu mükemmel bir şekilde özetledi. ‘Biz batı ülkelerine vitamin gönderiyoruz, onlar bize zehir gönderiyorlar’ dedi. Kendi atıklarımızı toplayıp geri dönüştüremezken neden başka ülkelerin atıklarını getiriyoruz?”
Haberde ayrıca Çin’in 2017’den itibaren atık kabul etmemesiyle birlikte Türkiye’nin Birleşik Krallık için ana hedef haline geldiği aktarılıyor. Türkiye’ye yapılan ihracat 2016’da yılda 12 bin tondan 2020’de 210 bin tona yükseldi. Rakam İngiltere’nin tüm plastik ihracatının neredeyse yüzde 40’ını oluşturuyor.
Gazeteci Farhoud, Türkiye’ye atık ihraç eden tek ülkenin İngiltere olmadığını, aynı zamanda Kanada, Fransa, Almanya ve İsrail’den de çöplerin alanda olduğunu söylüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…