BALIKESİR – İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesi Danıştay‘dan döndü.
Kararı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği duyurdu:
“Sarıalan Altın Madeni Projesi” hakkında 2022’de verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylüleri tarafından dava edilmiş, yanlı bilirkişi raporları ile dava kaybettirilmiş ve karar Danıştay’a temyiz edilmişti. Danıştay, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu ve yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Karardan dolayı tüm davacılar olarak çok sevinçliyiz! Diğer yandan şirketin işletme ruhsatı ve çalışma ruhsatı iptali için açtığımız davalardan da benzer sonuçlar almayı bekliyoruz.”
CVK Madencilik‘in 16’dan fazla köyü etkileyecek bu altın madeni projesi kapsamında iki açık ocak, dört yeraltı galeri ocağı, kırma tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel toprak depolama alanları ve cevher stok alanları kurulması planlanıyordu. Ancak Danıştay proje için yeniden bilirkişi keşfi yapılması yönünde karar verdi.
Yurttaşlar, projenin gündeme geldiği ilk günden itibaren ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’ diyerek madene karşı mücadele ediyorlar.
Projenin 9 bin 133 dönümlük ÇED alanı içinde 6 bin 822 dönümlük bir orman alanı ile bin 615 dönümlük özel mülk arazisi, 676 dönümlük hazine arazisi ve 19,5 dönümlük bir mera alanı bulunuyordu.
Kurulması planlanan açık ocak alanlarından biri Sarıalan köyündeki evlere yalnızca 250 metrelik bir mesafede bulunurken atık barajı da Gökçeyazı köyü etrafındaki meraların üzerinde yer alıyordu.
CVK Madencilik Anonim Şirketi, Balıkesir ili İvrindi ve Altıeylül İlçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan ‘200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi‘ projesi için ÇED Olumlu kararı verilmiş ve şirket faaliyetlerine başlamıştı.
Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararlarına çeşitli STK’lar tarafından iptal davaları açılmıştı. Davalar, Danıştay’a intikal etmişti.
Balıkesir Valiliği tarafından verilen ‘01.02.2024 tarih ve I/I324 sayılı l. Sınıf IV. grup Altın ocağı (Açık+Kapalı) Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatına da ayrıca iptal davası açılmıştı.
Ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de açılmış dava bulunuyor.
Yurttaşlar son eylemlerinde sağlıklı bir ortamda yaşama taleplerini dile getirerek dört küfe içinde, 11 bin 317 imzayı içeren 1200 dilekçeyi Balıkesir Valiliği’ne teslim etmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…