Antalya Kaş‘a bağlı Çukurbağ Yarımadası’nda Mayıs ayında yanan ormanlık alanın imara açıldığına yönelik sosyal medyada ve basında yer bulan iddialar üzerine Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği yazılı bir açıklama yayınladı.
Meydana gelen yangın ardından çıkan haberlerin yarımadada otel yapmak için yangın çıkarmaya gerek olmadığı gerçeğini gölgelediğini belirten açıklamada “Asıl yangın Çukurbağ Yarımadası’nda rant elde etmek için yapılmış imar planlarıdır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada 3’üncü derece Doğal Sit Alanı olan Çukurbağ Yarımadası’nın statüsünün ’sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları’’ olarak değiştirildiği ve turizm gerekçesiyle imara ve konuta açılmasının önünün açıldığı belirtildi.
Çukurbağ Yarımadası’nın imara açılma hikayesinin 40 yıllık geçmişi olduğu belirtilen açıklamada bölgedeki yanan arazi dışındaki birçok yerin de imarlaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapıldı.
Yanan zeytinlik arazinin Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olduğu ortaya çıkmıştı. Cemiyet yaptığı açıklamada arazinin kendilerine ait olduğunu ve imara açılmasının mümkün olmadığını, cemiyetin de arazinin imara açılmasına asla izin vermeyeceğini ve bölgeyi yeniden ağaçlandıracağını belirtmişti.
Dernek, cemiyetin bunun dışında 110 dönümlük daha arsası olduğunu de imara açılması için revizyon imar planı yaptırdığını ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna müracaat ettiğini söyleyerek bu planlardan da vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamada, Çukurbağ Yarımadası’nda imara açılmak istenen 119 bin metrekarelik başka bir alanın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski iş ortağına devredildiği belirtildi.
Kaş ilçe merkezi ile İnceboğaz Plajı arasında yer alan zeytinlik vasfındaki arazi, 2007 yılında aralarında Cihan Kamer’in de yer aldığı Erdoğan’a yakın iş insanları tarafından satın alınmış, daha sonra ise imara açılması için çalışmalar başlatılmıştı.
2011’de eski Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın oğlu Selim Doğan’ın üzerine kaydedilen 30 milyon Euroluk arazi, 5 Şubat 2016’da ise Erdoğan’ın eski iş ortağı Ergun Bodur’un şirketi olan Kösdağ Ambalaj’a devredildi.
İmar planına karşı dava açtıklarını belirten dernek “Eğer plan geçerse bir gecede sahiplerine milyonlarca lira kazandıracak bu araziler Türk siyaseti içindeki ahlak açmazını tekrar gözler önüne seriyor” dedi.
Planların ancak yurttaş baskısı sayesinde iptal ettirilebildiğinin belirtildiği açıklamada hukuki süreçler ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
Benzer yapılaşma faaliyetlerinin birçok yerde süregeldiği belirtilen açıklama “Tüm yetkilileri ve Kaş halkını Bodrum, Kuşadası, Marmaris örneklerinden dersler çıkartarak, bu nadide alanı korumaya, doğru projeler ve imar planlarıyla dünyanın sayılı turizm noktalarından bir olabilecek bu eşsiz ilçeye sahip çıkmaya davet ediyor, saygılarımızı sunuyoruz” ifadeleriyle sona erdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…