Ülke temsilcileri bir yıl önce Dubai‘deki COP28‘de gönülsüzce kabul ettiği “fosil yakıtlardan uzaklaşma” sözünün tekrarlanmasını önlemek için, Bakü müzakerelerini her fırsatta engelliyor.
Guardian’ın müzakere odalarına özel erişime sahip kaynaklardan edindiği bilgiye göre, görüşmelerin günlük kayıtlarında en az beş engelleme örneği kaydedilmiş durumda.
Suudi delegasyon yalnızca karbon emisyonlarını azaltmayla ilgili Cop29 anlaşması için önerilen metne değil, aynı zamanda adaptasyon, ulusal iklim taahhütleri için bir kayıt defteri ve daha fazlasına ilişkin önerilere de karşı çıkıyor.
Düşünce kuruluşu E3G‘den Alden Meyer‘e göre, müzakerecilerin tavrı bir “yıkım topu” gibi. Meyer, New York Times’a “Belki Trump‘ın zaferiyle cesaretlendiler ama burada çok cesur davranıyorlar” dedi.
Geniş petrol rezervlerine sahip olan zengin ülkenin acilen ihtiyaç duyulan fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması süreci başlarsa kaybedeceği çok şey var. Cop29, tüm BM iklim zirveleri gibi, kararlarını fikir birliğine dayanarak alıyor, bu da Suudi Arabistan gibi tek bir ülkenin bile büyük sorunlara yol açabileceği anlamına geliyor.
New York Times‘a konuşan beş diplomat, benzeri görülmemiş düzeydeki engellemeciliğin, “fosil yakıtlardan uzaklaşma” sözünün herhangi bir sonraki anlaşmada yer almasını önleme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.
Cambridge Üniversitesi‘nde müzakere uzmanı olan Dr. Joanna Depledge, Suudi Arabistan’ın muhalefetinin “açık ve küstah” olduğu düşüncesinde: “Yaptıkları gerçekten haklı çıkma veya dinleme çabası olmadan tam anlamıyla düz bir ‘hayır’ demek veya zaman kaybına yol açan prosedürel argümanlar kullanmak.”
Suudi stratejisi, Cop28’den kısa bir süre sonra başlamış ve ülkenin enerji bakanı ocak ayında fosil yakıtlardan uzaklaşmanın, iklim eyleminin “a la carte” menüsündeki seçeneklerden yalnızca biri olduğunu söylemişti.
Kral Abdullah Petrol Araştırmaları ve Çalışmaları Merkezi‘nin 2023 raporuna göre, Suudi Arabistan’ın engellemeleri, krallığın ve halkının küresel ısınmaya karşı oldukça savunmasız olmasına rağmen gerçekleşiyor.
Raporda, “Suudi Arabistan’ın çevresel parametreleri zaten yaşanabilirliğin eşiğinde.” deniyor: “Hafifletilmeyen bir iklim krizi, sürdürülebilir ve sağlıklı bir toplumun gelecekteki yaşayabilirliği üzerinde derin etkilere sahip olacak ve Suudi Arabistan için muhtemelen varoluşsal bir krize yol açacaktır.”
Ülkede bu yıl, haziran ayındaki hac ibadetini yerine getirirken, aşırı sıcaklar nedeniyle en az 1.300 kişi yaşamını yitirdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…