Dubai‘de sekizinci gününe giren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) verilen büyük vaatlerin ortasında, yerli halklar ve yerel topluluklar kendi bölgeleriyle ilgili kararlara dahil olmak için mücadele ediyor.
COP28 delegeleri iklim finansmanına trilyonlarca dolarlık yatırımın nasıl yapılacağını tartışırken, yeni kanıtlar fonların onlara en çok ihtiyaç duyan topluluklara ulaşmadan “buharlaştığını” gösteriyor.
Euronews‘in aktardığına göre, yerli halklar ve yerel topluluklardan oluşan küresel bir ittifak, COP28’de yeni bir rapor yayımladı. Rapor, Afrika, Asya ve Latin Amerika‘da dünyanın en büyük biyolojik çeşitliliğe sahip ve zengin tropik ormanlarından bazılarını koruyan topluluklara fon sağlamaya yönelik küresel çabalardaki önemli kusurları tespit ediyor.
Küresel Bölgesel Topluluklar İttifakı‘nın (GATC) araştırması, finansman sağlama konusunda yetersiz ve eski sistemlerin (çoğunlukla üçüncü taraflar aracılığıyla) bu paranın yalnızca küçük bir kısmının Yerli Halklara ve yerel topluluklara ulaştığı anlamına geldiğini ortaya koyuyor.
GATC Konseyi’nde görev yapan, Haklar ve Ormanlar İttifakı (AMPB) Orta Amerika Koordinatörü ve yerli Bribri halkının lideri Levi Sucre Romero, “Son araştırmalara göre, tüm iklim finansmanının yüzde 1’den azı topluluklarımıza aktarılıyor. Bu aracılara bu kadar paranın nereye gittiğini, neye yatırım yapıldığını sormanız gerekir. Bunu da bilmek isteriz” diyor.
‘Doğrudan finansman esas olmalı’
Yerli halklar ve yerel topluluklar dünyada kalan son tropik ormanların büyük kısmını gayriresmi olarak yönetiyor, bu da gezegen ve insan hayatı için büyük önem taşıyor. Bu nedenle finansmana doğrudan erişim sadece onlar için değil dünya için de hayati önem taşıyor.
GATC’nin bu rapor için veri toplama çabaları sırasında, yerel toplulukların genellikle kendi bölgeleri ve kuruluşları için finansman konusundaki tartışmaların dışında tutulduğu da ortaya konuyor.
Birleşik Krallık Hükümeti Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi Bakanı olan Lord Goldsmith, Glasgow’da diğer yüksek profilli bağışçılarla birlikte söz verdiğinde, “Durumları acilen tersine çevirmemiz gerekiyor, ancak ilerleme acı verici derecede yavaş” demişti: “Para çoğu zaman çok taraflı kurumların çok sayıda katmanı aracılığıyla karmaşık işlemlerde buharlaşıyor gibi görünüyor ve bu da Yerli Halkların ve yerel toplulukların iklim çözümü olarak toprak haklarına yönelik arayışlarını desteklemek için çok az şey yapıldığına dair endişeleri artırıyor.”
Kendi mekanizmalarını başlatıyorlar
Konuyla ilgili çalışmaların yavaş ilerlemesinden hayal kırıklığına uğramış birçok yerli kuruluş ve yerel topluluk ise kendi finansman mekanizmalarını başlatıyor.