Yeşil Gazete, Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Climate Tracker işbirliği ile organize edilen “İklim Gazeteciliği Atölyesi” 23-24 Mart tarihlerinde, İstanbul’da bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
İki gün süren eğitimde iklim bilimi, iklim politikaları ve iklim gazeteciliği konuları hem teorik hem de pratik olarak işlendi. Birçok başvuru içerisinden 80 kişinin kabul edildiği atölyenin eğitim dili ise İngilizce’ydi. Aynı zamanda simultane çeviri de yapıldı.
İlk gün Andreas ve Nussaibah’ın sunumları ile başladı. İklim bilimi üzerine konuşma yapan Nussaibah’ın oturumu ardından Andreas da iklim politikalarını ele aldı. İklim zirvelerinin tarihine değindi. Günün sonunda ise Yeşil Gazete‘den Dr. Ümit Şahin ve Özgecan Kara Türkiye’nin ulusal iklim politikalarını anlattılar.
İkinci gün, ilk günün tekrarı ile başladı. İslam’ın “nasıl hikâye oluşturulur, konu başlığı seçilir ve etkili yazılır” sunumları ile devam etti. Pratik örneklerle de bir yazının nasıl yazılması gerektiği pekiştirildi. İslam, gazetecilik konusunda ipuçlarını da paylaştı.
Son derece eğlenceli ve faydalı geçen atölyenin öğle yemeği ikramlarında vegan sandiviçin de olması mutluluk vericiydi. İklim değişikliğine en çok etki eden nedenlerden birinin de hayvancılık sektörü olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede hayvan özgürlüğü ile ekoloji meselelerinin birleşmesi kaçınılmaz oluyor.
Climate Tracker, şimdiye kadar, 100 ülkede iklim haberciliği ağı oluşturarak 5 binden fazla gazeteciye ulaşmış. Bu vesile ile birçok ülkede, donanımlı kişilerle gazetecilere ve iklim değişikliği alanında çalışma yapanlara eğitimler veriyorlar. İstanbul’da gerçekleştirilen eğitime de önemli isimler katıldı.
Daha önce, birkaç sivil toplum kuruluşunda ve Saksonya Devleti Başbakanı için haber koordinatörü olarak çalışmış, gazeteci Andreas Sieber, BM İklim Konferansı’na ilk kez 17 yaşında katılmış. İklim politikaları üzerine yayınlar hazırlıyor. En iyi 12 iklim uzmanından biri sayılıyor
Diğer eğitmenlerden İslam Alzaini ise Al-Jazeera’nın en genç gazetecisi. Reuters, Al-Jazeera ve ARIJ yayın ağı dahil Arap dünyasındaki birkaç medyada gazetecilik yapıyor. Ödüllü bir yolsulsuzlukla mücadelede sivil toplum kuruluşu olan “Yolsuzluk Olmayan Toplum”un kurucusu ve yöneticisi.
Ankara Üniversitesi’nde iklim bilimcisi ve modelcisi olan Nussibah Raja-Schoob bir diğer eğitmendi. Türkiye, Çin ve Mauritius’da küresel ısınma ve iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel tepkilerle ilgili yerel ve uluslararası araştırmalar üzerine çalışıyor.
Katılımcılar eğitimin ardından, iklimle ilgili hazırlayacakları makalelerini iki hafta içinde gönderecekler. Seçilen iki makale sahibi, Almanya’da ve İtalya’da gerçekleşecek BM İklim Zirvelerinden birine izleyici olarak katılabilecek ve masrafları karşılanacak.
Yeşim Özbirinci
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…