SağlıkGündemManşet

Çin’den coronavirüs için ‘mutasyon’ uyarısı: Yayılma riski artabilir

0

Çin’in Wyhan bölgesinde ortaya çıkan yeni korona virüsünden ölenlerin sayısı dokuza, etkilenenlerin sayısı da 440’a çıkarken, virüsün mutasyona uğraması ve salgının daha da yayılması ihtimali gündemde. Çinli yetkililer, son olarak ABD’ye de sıçrayan virüse karşı önlemlerin açıklandığı basın toplantısında ‘mutasyon’ uyarısında bulundu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Li Bin,Li Bin, “Virüs mutasyona uğrayabilir ve bu da virüsün yayılma riskini daha fazla arttıracaktır” dedi.

‘Kritik aşamadayız’

Virüsün geçen aralık ayında ortaya çıkmasından ve Çin’le beraber altı ülkeye yayılmasından bu yana Pekin’den yapılan ilk basın açıklamasında, virüsün solunum yolundan bulaştığı ve salgını önlemek için ‘çok kritik bir aşamada’ olunduğu ifade edildi. Li basın toplantısında, virüsün çıkış noktası olan 11 milyon nüfuslu Wuhan’da adeta karantina ilan etti. Çinli yetkili, “Wuhan’a gitmeyin. Ve Wuhan’dakiler de lütfen kentten çıkmasın” dedi.

Festivaller iptal

Virüsün, hayvan pazarından yayıldığı düşünülüyor. Li Bin, Wuhan’ın Hubei vilayetinden yayıldığı bilinen salgının önüne geçebilmek için hayvan pazarlarındaki kontrollerin sıkılaştırıldığını da açıkladı. Corona virüsünden hayatını kaybedenler ve virüsün bulaştığı kişilerin yakınlarının da gözetim altında. Yerel yönetim, insanlar arası teması asgari düzeye indirmek için Çin Yeni Yılı etkinlikleri de dahil olmak üzere bir çok festivali de iptal etti.

Havalimanlarında önlem

Asya ülkeleri dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde virüsün erken teşhisi ve salgının önüne geçmek için önlemler alınıyor. Havalimanlarında, yolcuların vücut sıcaklıkları kontrol ediliyor. Yetkililer, havalimanları, otobüs ve tren istasyonlarında da vücut tarayıcılar gibi cihazlarla yolcuların ve çalışanların takibinin yapılacağını söyledi. Ülke genelinde de, havalandırma sistemlerinin geliştirildiği ifade edildi.

Sağlık Bakanı Koca: Türkiye’de riskli hasta yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüse ilgili, “Bizde şu an herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

Koca şöyle konuştu: “Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı. Şu an piyasada 1 milyon 650 bin kutu grip ilacımız var. Yurt dışından temin edilen ilaçlar için 2019’da 3,2 milyar lira ödendi. Herhangi bir grip ilacı sorunu bulunmamaktadır. Bizde şu an herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığının altını çizmek istiyorum. Çin’den gelen riskli bir hastayı karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde hazırlığımız var.”

Kuzey Kore sınırları kapattı

Kuzey Kore’nin ise önlem olarak, sınırlarını tüm turistlere kapattığı kaydedildi. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, ‘hükümetin bu virüsü engellemek için ülke çapında çaba sarf ettiğini’ aktardı.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.