CHP’li Ankara Milletvekili Levent Gök, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması üzere Şubat’ta gerçekleştirilen İklim Şurası‘ndan çıkan tavsiye kararında, doğal gaz, fosil yakıt kullanımı ve nükleer santrallere yapılan desteğe ilişkin soru önergesi verdi.
21 ile 25 Şubat 2022 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilen İklim Şurası çevre aktivistleri tarafından “Halkı kanser edenler İklim Şurası düzenliyorlar” şeklinde eleştirilmişti.
Gök’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına 8 Mart’ta verdiği soru önergesinde Şura boyunca fosil yakıtların kullanımının sonlandırılmasına ilişkin herhangi bir karar çıkmaması eleştirildi.
“İklim Şurası düzenleme sürecindeki eksiklikler ve alınan tavsiye kararlarının beklentileri karşılamaması sebebiyle kamuoyunda büyük hayal kırıklığı yaratmıştır” diyen Gök, çalışmalarda çevre ve iklim alanlarının paydaşı olan meslek odaları ve STK’ların temsil edilmediğini yineledi. Şura’nın güncel iklim krizinin gerçeklerinden oldukça uzağa konumlandığını belirten CHP’li vekil, şu ifadeleri kullandı:
“Söz konusu kararların ülkemizin içerisinde bulunduğu iklim ve çevre sorunlarını daha da derinleştireceği öngörülmekte, İklim Şurası’nın Türkiye’yi 2053 sıfır emisyon ve benzeri hedeflere götüremeyeceği anlaşılmaktadır. Temiz enerji üretiminin öncelendiği, havayı, suyu ve toprağı kirleten bütün etkenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik dünya gerçeklerine uygun bir yol haritası belirlenmeden, gerçekçi politikalar oluşturulmadan iklim krizinin aşılması mümkün olamayacaktır.”
Levent Gök, yazılı olarak yanıtlanması üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefi konusunda atılacak adımların ve hazırlanan İklim Kanunu‘nun altyapısını oluşturacak olan İklim Şurası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘un üniversite gençlerinin sorularını yanıtladığı Gençlik Oturumu ile başlamıştı.
25 Şubat’a kadar devam eden Şura’da Kurum, “Buradan çıkacak kararlarla 50 yılımızın, 100 yılımızın, geleceğimizin yol haritasını belirleyeceğiz” demişti. İklim ve çevre alanında çalışan kurumların temsilcileri Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşması için gerekli politika önerilerini 10 madde halinde sunmuştu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, sosyal medyada #İklimŞurası etiketiyle itirazlarını iletmişti.
İklim Şurası komisyon toplantılarına katılan uzmanlar, fosil yakıt kullanımı sınırlandırılmadan iklim hedeflerine ulaşılamayacağı uyarısı yapmıştı.
Sivil toplum ve düşünce kuruluşları, komisyonlarda katılımcı bir süreçle alınan politika önceliklerinin, Şura sonucunda ortaya çıkan tavsiye kararlarına yansımadığını ve komisyonlar üzerinden iletilmeyen yeni kararların da son metne eklendiğini belirtmişti.
Kömürden çıkışı konu edinen madde, komisyonda itiraz edilmeden kabul edilmişti. Benzer şekilde, nükleer ve doğal gaz kaynaklarının elektrik üretimdeki payının artırılmasına yönelik öneriler, ilgili komisyonda yapılan oylama sonucunda çoğunluğun oyu ile çıkarılmış, ancak son açıklanan kararlarda yine de yer almıştı.
Doğalgaz aramalarının artırılması hiçbir şekilde komisyonlarda görüşülmezken, Şura’nın nihai tavsiye kararlarında yer almıştı.
Komisyon başkanları tarafından, katılımcılarla üzerinde uzlaşılan maddelere son gün ekleme yapılmayacağı veya üzerinde oynayamayacağı garantisi verilmiş, sadece önceliklendirme yapılacağı belirtilmişti. Ancak son çıkan tavsiye kararları, bunun aksi yönünde olmuştu.
İklim Şurası’nda Sera Gazı Azaltım-1 (SGA-1) Komisyonu ve genel kurul üyesi olarak görev yapan, İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Ümit Şahin de Yeşil Gazete‘de kaleme aldığı yazısında İklim Şurası Politika Tavsiye Kararları‘nın katılımcı komisyon çalışmasının sonuçlarını ve meselenin özünü derinden etkileyen değişiklikler yapılması, fosil yakıttan çıkışı ötelemesi ve nükleer enerjinin artırılması projeksiyonu nedenleriyle Türkiye’nin gelecekteki iklim politikalarına zarar vereceği için kabul edilemeyeceğini söylemişti.
İklim Şurası’nın kapanış oturumunda genel kurula sunulan Sera Gazı Azaltım -1 Komisyonu (Enerji – Ulaştırma – Sanayi) Taslak Politika Kararları oylamasında kararların bütününe “Hayır” oyu veren Şahin yazısında, oyunun gerekçelerini kaleme almıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…