CHP lideri Özel’den köpek katliamı tasarısını tepki: Tutar tarafı yok

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP‘nin başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesi yönündeki planlarına karşı çıktı. Özel, 2021’de uzmanlardan görüş alınarak hazırlanan ve Meclis’te kabul edilen Araştırma Komisyonu Raporu‘nu hatırlattı.

Hayvan Hakları Raporu tamam, sıra Meclis’te
Suçlu kim? Sokakta yaşayan hayvanları korumaya çalışanlar mı yoksa kamu kurumları ve yöneticiler mi?
İktidar bloğunun hazırladığı ve Meclis’e göndermek istediği yasa taslağında “hayati tehlike” oluşturdukları iddiasıyla sokakta yaşayan köpeklerin toplanıp, 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde öldürülmesi yer alıyor.

‘Parayı seçime harcadık diyemezsiniz’

Özel, CHP Genel Merkezi’ni ziyaret eden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile ortak basın açıklamasında yaptığı açıklamada, söz konusu  raporda bir hayvan hakları fonu kurulmasının önerildiğini ve gelir modelinin de belirlendiğini anımsatarak, “Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz, bunun tutar bir tarafı yok” diye konuştu.

BBP lideri Destici: ‘Köpek katliamı çalışmalarımızı’ yürütüyor, devletimizi destekliyoruz

Raporda “uyutma”nın ancak hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ile kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı olduğunu hatırlatan CHP lideri şunları söyledi: “Sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle yok. Ama burada soruna bir müdahale var. Diyor ki rapor, bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır. Bu fon da belediyelerin topladığı emlak, çevre, temizlik vergilerinin yanı sıra at yarışı ve Milli Piyango gibi şans oyunlarından pay aktarımı ile finanse edilmesi öngörüldü. Toplanan paranın da barınakların yapılması, hayvanların kısırlaştırılması gibi harcamaları karşılaması planlanmıştı.”

‘Meclis kendi kararına sahip çıkmalı’

Tüm siyasi partilerin ortaklaşa bu raporu karara bağladığını hatırlatan Özel, “Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz bunun tutar bir tarafı yok. O yüzden bu fon kurulmalı ve başta kısırlaştırılma olmak üzere bu para barınaklara gitmelidir. Tedavi edilemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından da ifade edilmektedir. Bizim yaklaşımımız meclisin kendi raporuna sahip çıkmasıdır.” diye konuştu.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi