Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN
*
Yürütmeyi durdurma kararına uyulmadan gerçekleştirilen Tekirdağ Ceyport Limanı kapasite artış projesine ilişkin yeniden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunuldu. Yargı kararlarına uyulmadan bir kısmı tamamlanan projeye ait ÇED başvurusunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı tarafından değerlendirilmeye alınmasına ise STK’lar tepki gösterdi.
‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen Tekirdağ Ceyport Limanı kapasite artışı için yeniden ÇED başvurusu yapılmasına yönelik basın açıklamasında bulunan TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu, çevre katliamına dur demek için mücadele edeceklerini bildirdi.
Beyrut Limanı‘ndaki patlamaya dikkat çekilen açıklamada, projenin Bakanlık tarafından yeniden değerlendirilmeye alınmasını anlamakta zorluk çekildiği kaydedildi.
Süleymanpaşa ilçesi Hasan Ali Yücel Meydanı‘nda gerçekleşen basın açıklamasını grup adına TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Temsilcisi Cemal Polat yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu’ kararına ilişkin, Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin “Yürütmenin durdurulması” kararı verdiğini hatırlatan Polat, mahkeme kararına rağmen Bakanlığın ÇED’i nasıl yeniden değerlendirmeye aldığını anlamakta zorluk çektiklerini söyledi.
Liman kapasite artışı projesi kapsamında yapılması planlanan rıhtım alanı, kazıklı iskele, dolfen iskele ve dolgu alanı ile toplam 71 bin 200 m² denizden alan kazanılması ve 338 bin 929,49 m² alanda dip tarama yapılması planlandığını ifade eden Polat, “Ceyport Limanı’na yanaşacak olan gemilerden tahliye (boşaltım), kara tankerleri üzerinden de satış gerçekleştirilecek. Gemi tahliye sistemi, ilgili kimyasallara dayanıklı malzemeden imal edilmiş esnek hortumlar ile yapılacak. Kimyasalların satışı, kara dolum tesisi üzerinden olacak. Satış için ilk etapta tek ada 2 peron öngörülecek ve kara tankerlerine satış alttan/üstten dolum ile dolum kolları üzerinden yapılacak. Kara dolum tesisi için kolların ve pompaların çalışmasına yönelik minimal seviyede otomasyon sistemi kurulacak olup ürün bilgisine göre ilgili pompa çalışacak ve dolum gerçekleşecek” dedi.
Limanın genişletilmesi durumunda çevrenin katledileceğini aktaran Polat, Ceyport Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından atık kabul tesisi için 4 adet 107 m³ kapasiteli, 4 adet 52 m³ kapasiteli olacak şekilde toplam 636 m³ kapasiteli sekiz adet tank yapılması planlanlandığını kaydetti.
Atık kabul tesisinde yapılacak bu tanklarda sintine, slop, slaç, atık yağ alımı gerçekleştirilecek. Söz konusu atık kabul tesisi için 10 Eylül 2014 tarih 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında gerekli izinlerin alınacağı bilgisini paylaşan Polat, şunları aktardı:
“Proje kapsamında hammadde, arazi, enerji, su vb. gibi doğal kaynakların kullanımı söz konusu olacak. Proje kapsamında yapılacak olan 71 bin 200 m²’lik dolgu alanı için tahmini 200 bin ton dolgu malzemesinin kullanılacağı hesaplanmış. Dip taraması çalışması ile toplam 1.220.146,164 ton tarama malzemesi oluşacak ve bu malzemeler ‘Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği‘ gereğince Şarköy açıklarındaki alana dökülecek. Tesiste evsel ve endüstriyel amaçlı su kullanımı söz konusu olacaktır.
Evsel amaçlı su ihtiyacı; tesislerde çalışanların günlük ihtiyaçlarından kaynaklanacak. Projenin işletme aşamasında tanklarının temizliği için su kullanımı söz konusu olacak. Tank temizlikleri periyodu müşteri talebine bağlı olarak şekillenecek olup tank temizliğinde kimyasal madde kullanılması planlanmıyor, basınçlı su ile temizlik yapılması planlanıyor. Oluşacak atık suların ise kimyasal atık su arıtma tesisinde arıtılması sağlanacak. Limanda çalışan personellerden kaynaklı evsel atık sular Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) kanalizasyon sistemine verilecek.”
Tesiste işletme aşamasında tanklarının temizliğinde ise endüstriyel atık su oluşmasının söz konusu olacağını belirten Polat, oluşacak endüstriyel atık suların arıtma tesisi dengeleme tankına alınacağını ve kimyasal atık su arıtma tesisinde arıtımı sağlandıktan sonra TESKİ kanalizasyon sistemine deşarjının sağlanacağını dile getirdi.
Tehlikeli atıklara da dikkat çeken Polat, gemilerden alınan atıklar sintine suyu slaç atık yağ, zehirli sıvı madde atıkları, pis su, çöp, egzos gazı temizleme kalıntıları oluşmakta ve atıkların Süleymanpaşa Belediyesi ve TESKİ Kanalizasyon hattına verileceği belirtiliyor. Bunlarla ilgili herhangi bir sözleşme ya da anlaşma bulunmuyor.
Belirtilen alanın etki alanında; Yavuz mahallesi, 100. Yıl mahallesi, Namık Kemal Stadı, TMO Liman Silosu ve İskelesi, Tekirdağ Adalet Sarayı, Süleymanpaşa Kaymakamlık Binası, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hizmet Binası, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası, Meteroloji Müdürlüğü Hizmet Binası ve İstasyonu, Mutlukent Konut Sitesi, Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü, Turizm Otelcilik Lisesi, Tredaş Hizmet Binası, Tekirdağ Büyükşehir Balık Hali vb. yapılar yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Polat, proje uygulandığı takdirde oluşabilecek ekolojik tahribatları ise şu şekilde sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…