Fotoğraf: AA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda Türkiye’deki deprem riskine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Kurum, “Bugün ülkemizde 17 milyon bina, 28.6 milyon konut var. Yaklaşık 6.7 milyonu riskli. Bunun da yaklaşık 1.5 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem riskli alanlarda yer aldığını belirten Kurum, “Son bir asırda 90 bin vatandaşımız depremlerde hayatını kaybetti” dedi.
Kurum açıklamasında “Bugün itibariyle baktığımızda; nüfusumuzun yüzde 70’inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında olduğunu söylememiz mümkündür” ifadelerini kullandı.
Meydana getirdiği hasar ve can kaybı açısından yüzde 61’lik bir oranla deprem afetinin Türkiye’de yaşanan afetler içerisinde birinci sırada yer aldığını belirten Kurum, “Bundan sonra heyelanlar ve taşkınlar gelmektedir” dedi.
Kandilli Rasathanesi verilerini paylaşan Çevre Bakanı, “Ülkemizde ortalama 18 ayda bir 6,0 ile 6,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmektedir” bilgisini sundu.
Depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu olduğuna dikkat çeken Murat Kurum, “İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesidir. İkincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. İlki, mevcut olumsuzluğu azaltırken, ikincisi geleceği kazanmakla ilgilidir. Biz bakanlık olarak her iki yolu da önemsiyoruz” dedi.
Depremle mücadelenin bir milli güvenlik meselesi olduğunu ifade eden Kurum, “Bu meseleyi bir kurtuluş savaşı olarak görmek hepimizin asli vazifesidir. Çünkü milletimizin canından daha mukaddes bir şey yoktur” değerlendirmesine bulundu.
Gelecek planlarını anlatan Kurum, “Her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitireceğiz” bilgisini paylaştı.
Şu ana kadar 1 milyon 500 bin konutun dönüşümünü tamamladıklarını belirten Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında 16,5 milyar lira kaynak kullanıldığını söyledi. TOKİ tarafından ise 19 yılda 180 milyar TL yatırımla 1 milyon konut ve 21 bin sosyal donatı üretildiğini aktardı.
Şu anda ise sahada, ülke genelinde yatırım değeri 81 milyar TL olan 272 bin 261 sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutunun inşaatının devam ettiğini söyledi.
2021 yılının ikinci yarısından itibaren Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasına geçileceğini belirten Murt Kurum şu ifadeleri kullandı:
BKS ile tamamlanan her yapıya sertifika niteliğinde QR kodu ve elektronik etiket verilecek. Teknolojik bir levha halinde binaya monte edilecek sertifika sayesinde o binanın teknik bilgilerine rahatlıkla ulaşılabilecek.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…