Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nda Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABİTAT) tarafından düzenlenen “Kent Yoksullarının İklim Direncinin Artırılması: En Kırılgan Kesimleri Hedefleyen Yeni İşbirliği Yaklaşımı” konulu panelde konuşma yaptı.
Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için iç sorunlara rağmen çaba harcadığını belirten Kurum, iklim kriziyle mücadelede atılan adımları anlattı. Açıklamasında “Türkiye’nin kendi çıkarlarının peşinde koştuğu doğrudur. Ancak Türkiye’yi geride bırakamazsınız, taleplerini dinlemeniz gerekir” dedi.
Panelde şehirlerde binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının nasıl azaltılabileceği ve düşük emisyonlu ulaşım seçeneklerinin nasıl yaygınlaştırılabileceği, yerel aktörlerin finans kaynaklarına erişimlerinin nasıl artırılabileceği konuları konuşuldu. Murat Kurum ise buna yönelik olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile 2002’den bugüne 850 bin bağımsız konut ürettiklerini söyledi.
Bunun yanı sıra, 2012 ‘de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğiyle bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü, 5 milyon vatandaşın güvenli, sağlam konutlarda oturmasını sağladıklarını anlattı.
Kurum, iklim krizine karşı yapılan çalışmalara örnek olarak Karadeniz iklim planını, 30 belediye tarafından yapılan iklim eylem planlarını gösterdi; ayrıca, geçtiğimiz ay 11 milyon ağaç dikilerek Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdiklerini hatırlattı.
Şehirlerdeki yeşil alanın yüzde 9’dan 17’ye arttırıldığını söyleyen Kurum, 22 şehirde ekolojik koridorlar açıldığını söyledi. Panelde anlatılan çalışmalar arasında “2023 Sıfır Atık” projesi, üniversiteler ile yapılan çalışmalar, altyapıya ağırlık veren ve Kenya ile birlikte yürütülen İklim Eylem Zirvesi yer aldı.
Murat Kurum iklim hareketinde küresel işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu tekrarladığı konuşmasında Türkiye’nin taleplerinin de hesaba katılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin müzakerelerde kendi gelişmişlik seviyesi göz önünde bulundurularak yer alması gerektiği söylendi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…