Artvin Cerattepe’de Cengiz İnşaat tarafından başlatılmak istenen ancak halkın tepkisi nedeniyle bir süre öncesine kadar durdurulan çalışmalar tekrar başladı. Söz konusu çalışmalar nedeniyle vadide bulunan dere suyu çamurlu akmaya başlarken, Yeşil Artvin Derneği yöneticileri, konuya ilişkin dört kuruma dilekçeyle başvurdu.
Artvin halkının 25 yıldır mücadele gündeminde olan Cerattepe’de bugünlerde maden hareketliliği yaşanıyor. Hareketliliğin kaynağı ise uzun süredir çalışma yapılmayan maden sahasında Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin kaydettiği görüntüler. Görüntülerde vadide bulunan dere suyunun çamurlu aktığı görülüyor.
Söz konusu görüntüler, Cerattepe’de maden çalışmasına başlandı mı? sorusunu akıllara getirirken, görüntüleri çeken Yeşil Artvin Derneği Genel Başkanı Neşe Karahan, Yeşil Gazete’ye son durumu aktardı. Karahan, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “hukuki süreç bitene kadar çalışma yapılmayacak” sözlerini hatırlatarak, “Ama bu söz iç verilmemiş gibi Cerattepe’nin yukarı kısımlarında maden açmak için hazırlık dediğimiz çalışmalar başlamış durumda” dedi.
Yapılan çalışmaları yerinde göremediklerini belirten Karahan, bunun nedeninin yaptıkları başvuruların valilik tarafından reddedilmesini ve OHAL nedeniyle devam eden yasakları gösterdi.
Dere suyunda oluşan çamurdan Hatila Milli Parkı’nda bulunan ve arıcılık yapan bir köylünün kendilerine haber vermesiyle bilgi sahibi olduklarını dile getiren Karahan, gördükleri tabloyu şöyle anlattı:
“Köylü, tünelde patlatma yapılması üzerine birkaç gün sonra da derede büyük bir kirlilik oluştuğunu fark ediyor. O vatandaşımız gelip bize haber verdi. Biz ertesi gün gidip o deredeki suyu kontrol ettik ve vahameti gördük. Dere normalde çamurlu akan bir dere değil. Daha durgun akan yerlerine baktığımızda ise başka bir tablo çıktı karşımıza. Suyun yüzeyinde halka halka yağ ve kimyasallar vardı ve derede farklı bir koku vardı. Sudan numune alıp bunları incelemek üzere laboratuvara gönderdik.”
“Birkaç gün sonra da tünelin açıldığı yere dolaylı yollardan gittik” diyen Karahan orada karşılaştıkları manzara için de “Eğilimi yüksek bir yerdir, oradan aşağıya döktükleri maden pasası, hem doğal yaşlı ormanları ve ekosistemi hem de vadide bulunan dereyi kirletiyor. Diğer tünelde neler yapılıyor ondan haberimiz yok” şeklinde konuştu.
Yapılan patlatmalar nedeniyle köylülerin evlerinin sallandığı yönünde kendilerine bilgi verdiğini belirten Karahan, görüntülerle birlikte hazırladıkları dilekçeleri Devlet Su İşleri, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne sunduklarını ifade etti.
Dört kuruma verilen dilekçede “maden şirketi tarafından ekte video kayıtları ve fotoğrafları sunulduğu üzere, bir doğa katliamına dönüşen acımasızca bir çalışma uygulanmaktadır. Yol yapım çalışmaları, teleferik ayakları ve tünel çalışmaları kapsamında açılan bütün hafriyat dere yataklarına ve vadilere yasadışı olarak bırakılmakta vadiler büyük zarar görmektedir. Bu alanda bulunan su kaynakları da hafriyat atıkları ve kimyasal atıklarla kirletilmeye başlanmıştır” dendi.
“Çalışma yapılan alanın altında yer alan yerleşim yerleri de yaşamsal tehlike altında kalmış olup normali aşan her yağış tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. ÇED Süreci kapsamında yapılan faaliyetlerin sayın müdürlüğünüz tarafından denetlenmesi ve ÇED Raporundaki çalışma prensiplerine aykırı faaliyetlerin durdurulması gerekmektedir” ifadelerine yer verilen dilekçede şu talepte bulunuldu:
“ÇED Raporuna aykırı faaliyetlerin bir an önce durdurulması için gereğinin yapılmasını, yapılan işlemler hakkında Yeşil Artvin Derneği’ne bilgi verilmesini, kirlenen alanların görülmesinde yardım istenmesi haIinde derneğimizin alanları gezdirme konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu taktirlerinize sunarız.”
Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın da hukuki süreçle ilgili detayları paylaştı. 2013 yılında verilen ÇED raporunu iptal ettirmelerine rağmen, Cengiz İnşaat’ın 2009/7 genelgesiyle yeni bir ÇED raporu aldığını dile getiren Kalın, “O arada mahkeme heyetini değiştirdiler ve o değişiklikten sonra aslında daha önce kazanılmış olan bir davamız olmasına rağmen, aslında ÇED’de hiçbir değişiklik olmamasına rağmen 2015 yılında ikinci kez açılmış davayı kaybettik. Bu kararı temyiz ettik ancak üzerinden 8 ya da 9 ay geçmesine rağmen halen bir karar verilmiş değil” dedi.
Kalın, “Danıştay 14. Daire bir önceki davada bizi haklı gören mahkeme. Bizim yüksek yargımızdan beklentimiz yüksekti ama 9 ay gibi bir sürede karar verilmemiş olması bizde mahkeme üzerinde baskı mı var? düşüncesinin oluşmasına neden oldu” diye konuştu.
Rize İdare Mahkemesi’nde MİGEM’in maden işletme sahasını 240 hektara çıkarmasıyla ilgili 300 kişiyle dava açtıklarını dile getiren Kalın, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Aslında ülkede ne kadar adalet varsa Cerattepe’de onun bir eksiği var diyebiliriz. Bir galeri çalışması sırasında bile çevreye nasıl hunharca davranıldığını fotoğrafladık ve gerekli yerlere dilekçelerle sunduk. Yetkililere durumu bizzat anlattık. Ancak şunu söyleyebiliriz yetkililer, bizim yaptığımız başvuruya kadar herhangi bir inceleme yapmamışlar ve verdiğimiz delillerin araştırılmasıyla ilgili de halen bir sonuç çıkmadı.”
Haber: Rıfat Doğan
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…