Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Cennet Koyu’nda Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan Kıyı Koruma Yapıları (Batık Dalgakıran) projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Şirketin Gölköy Mahallesi’ndeki üçüncü derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit statüsündeki koyda, koyda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide yapmak istediği tesis için kapasite artış projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti.
Şimdi de koydaki 305 ada 1 parsel ile 306 ada 1 parsel önü kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, yapmayı planlandığı Kıyı Koruma Yapıları (Batık Dalgakıran) projesi için dün (17 Temmuz) ÇED süreci başlatıldı.
Önemli doğa alanı içinde
Yeni başlatılan ÇED sürecine göre şirket, denizin dalgalı olmasını gerekçe göstererek yedi dalgakıran inşa etmek istiyor. Yapıların toplam alanı 3 bin 171 metrekare olacak ve inşaatında beton blok kullanılacak.
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, dalgakıranların yapılmak istendiği alan ikinci derece doğal sit statüsüne sahip ve “önemli doğa alanı” kapsamında.
Projenin toplam yatırım bedelinin; etüt, plan, proje vb. giderleri ile mülkiyet giderleri (ön izin sözleşme bedeli ile 2. yıl ön izin bedeli toplamı) de dahil edilerek 65 milyon 247 bin 243,72 TL olacağı öngörüldü.
Akdeniz foku yaşam alanına yapılacaklar
Proje alanı; Aydın- Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planında, “3. Bodrum-Güney Milas Bölgesi” paftasında yer almakta olup planda Akdeniz Foku Yaşam Alanı içerisinde bulunuyor.
Parsellerin kıyı kesiminde, Akdeniz Foku üreme ve dinlenme için kullandığı herhangi bir kıyı mağarası bulunmuyor. Turizm konaklama tesisinin planladığı parseller, eğimli bir topografya üzerinde yer alıyor. Parsellerin kıyı tarafı, kıyı kenar çizgisinden kıyı çizgisine doğru, kayalıktan oluşan eğimli bir arazi yapısına sahip.
Şirket, bu arazi yapısının kıyılarda düzenleme yapılmadan kıyının kullanımına izin vermediği için sahil kesiminden ve denizden yararlanmak, etkin rüzgarlardan korunmak, kıyı erozyonunu ve kıyı tahribatını önlemek amacıyla kıyı koruma yapıları olarak batık dalgakıranlar planlandığını öne sürüyor.
Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği otel için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk olarak 2022’nin aralık ayında Bodrumluların ve ekoloji örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermişti.
Bunun ardından Bodrum Belediyesi, firmaya verilen ruhsatın iptal edildiğini açıkladı.
Ancak, araziye Özelleştirme İdaresi’nden satın alan Cengiz İnşaat, iptali yargıya taşıdı. Muğla İdare Mahkemesi de ruhsat iptaline yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Alanda inşaatlar sürerken şirketin talep ettiği kapasite artışı talebi de Çevre Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Buna göre, başta 440 kişilik olarak planlanan turistik tesisin kapasitesi 556 kişiye çıkarıldı. Kapasite artışı ile parselin 77.391,84 m² bölümünde otel, 151.923,06 m² bölümünde ise apart otel inşa edilecek.
Ayrıca imar değişikliği de yapılarak koyun 9 bin metrekarelik bölümüne bir de otopark alanı eklendi.