Kuzey Kutbu’ndaki yamaç çökeltilerinde, hidratlar olarak bilinen büyük miktarda donmuş metan ile birlikte çeşitli gazlar bulunuyor. Bununla birlikte, metan, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir ısıtma etkisine sahip ve bu da onu sera gazlarının en tehlikelisi haline getiriyor. ABD Jeoloji Araştırmaları kurumu, daha önce Kuzey Kutbu’ndaki hidrat istikrarsızlaşmasını ani iklim değişikliği için en ciddi dört tehlikeden biri olarak listelemişti.
Guardian‘ın aktardığına göre, araştırmacılar, ayrıca metanın atmosfere yayıldığını da ifade etti. Laptev Denizi‘nin yüzeyinden 350 metre derinliğine kadar olan kısmında litre başına bin 600 nanomole oranında metan konsantrasyonu bulundu. Bilim insanları bunun olması gerekenden 400 kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Stockholm Üniversitesi’nden Örjan Gustafsson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şu anda, küresel ısınma üzerinde büyük bir etkisi olması muhtemel değil, ancak önemli olan nokta bu sürecin şimdi tetiklenmiş olması. Doğu Sibirya’nın metan hidrat sistemi bozuldu ve süreç devam edecek” ifadelerini kullandı.
Donmuş metanın çözündüğü keşfi, küresel ısınmanın hızını artırabilecek yeni bir kırılma noktasına ulaşıldığına dair endişeleri artırıyor.
Araştırmacılar tarafından Kuzey Kutbu, okyanustaki donmuş metan yataklarının sıfır noktası olarak kabul ediliyor. Kutup Dairesi’nde küresel sıcaklıkların ortalama iki katından fazla yükselmesiyle birlikte, donmuş metanın hangi hızla, ne kadar sürede atmosferde tehlikeli boyutlara ulaşabileceği şu anda iklim modellemelerinin temel konularından birini oluşturuyor.
Rusya Bilimler Akademisi’nden Igor Semiletov, hitratlardaki bozulmanın daha önce bulunanlardan “önemli ölçüde daha büyük” olduğunu söyledi. Semiletov, “Metan gazının aktif olarak salındığı şu ana kadar bilinmiyordu. Potansiyel olarak çok ciddi küresel sonuçları olabilir” dedi.
Bununla birlikte, uzmanlar Kuzey Kutbu’ndaki istikrarsızlığın en temel nedeninin sıcak Atlantik akıntılarının Doğu Arktik’e girmesi olarak açıkladı. “Atlantifikasyon” olarak adlandırılan durumun insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklandığı ifade edildi.
Diğer taraftan, Dünya’nın en soğuk bölgesi olan Sibirya’da peş peşe sıcaklık rekoru kırıldı. Haziran aylarında ortalama sıcaklığın 9 derece olduğu Yakutsk’ta termometreler gündüzleri 38 dereceyi gösterdi. Bilim insanları bu nedenle, karbondioksit ve metan emisyonlarının en az 600 kat daha artmış olabileceğini bildirdi. Geçen gün, Kuzey Buz Denizi‘nin bu yıl ilk defa Ekim ayı gelmesine rağmen donmadığı açıklanmıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…