Manşetİklim Krizi

Kuzey Kutbu’ndaki Laprev Denizi ilk kez ekim ayı gelmesine rağmen donmaya başlamadı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Kayıtların başladığı tarihten bu yana ilk kez Sibirya’daki Arktik Okyanusu’nda yer alan Laprev Denizi, ekim ayının sonuna gelinmesine rağmen donmaya başlamadı.

Kutup bölgesindeki olası zincirleme etkiler konusunda uyarıda bulunan iklim bilimciler, gecikmiş yıllık donmanın kuzey Rusya’daki uzun süren sıcaklıklar ve geçtiğimiz yılın kışlık buzullarının erkenden erimesi ile ilişkili olduğunu söylüyor.

En düşük seviyeye 2012 yılında ulaştı

Severe Weather’in aktardığına göre erime mevsimi genellikle en yüksek buz boyutuna ulaştıktan sonra mart ayında başlıyor ve eylül ayına kadar devam ediyor.

Yapılan uydu gözlemleri Kuzey Kutbu buzunun en düşük seviyeye ulaştığı tarih olarak 2012 yılını gösteriyor. 2020 yılı ise 2012 yılını takiben ikinci sırada yer alıyor.

Ekim ayındaki en düşük seviye 2020 yılına ait

Ancak Kuzey Kutbu deniz buzunun beklenildiği gibi toparlanamaması sebebiyle şu anki buz miktarı gözlemlerinin başladığı 1979 yılından bu yana geçen herhangi bir ekim ayına kıyasla en düşük seviyede.

Araştırmacılar bu yılki donmanın geçtiğimiz yıllara kıyasla çok daha yavaş olduğunu söylüyor. Hatta kimi yerlerde herhangi bir donma eğilimi daha gözlemlenmediği belirtiliyor.

Türkiye’nin beş katı büyüklüğünde alan kayıp

Euronews’un aktardığına göre Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nden iklim bilimci Lars Kaleschke, “Bu yıl, sıcak yaz aylarından sonra, buz miktarının şu ana kadar kaydedilen ikinci en düşük seviyede olduğunu görüyoruz” diyor.

Bölgede ertelenmiş bir donma olduğunu belirten Wegener, “Şu anda 1980’lere kıyasla normalde beklenenden 4 milyon metrekare daha az deniz buzu var” ifadelerini kullanıyor.

Bu miktar Türkiye’nin beş katı büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor.

Labe: Sebep insan kaynaklı iklim değişikliği

Colorado Eyalet Üniversitesi’nden iklim bilimci Zachary Labe ise Guardian’a yaptığı açıklamada “Bu sonbaharda, Sibirya Arktik bölgesinde şu ana kadar donma olmaması emsalsizdir” dedi.

Bunun, insan kaynaklı iklim değişikliğinin beklenen etkisiyle uyumlu olduğunu belirten Labe, “2020, hızla değişen Kuzey Kutbu ile tutarlı bir başka yıl. Sera gazlarında sistematik bir azalma olmazsa, ilk ‘buzsuz’ yazımızı yaşama ihtimali 21. yüzyılın ortalarına kadar artmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.