Fotoğraf: Shutterstock
Norveç’in Svanvik bölgesinde bulunan Biyoekonomi Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar iklim değişikliğinin Kutup ayıları üzerindeki etkisini gözlemledi.
Snorre Hagen ve Simo Maduna tarafından yürütülen çalışmada, Kuzey Kutbu’na yakın Svalbard takımadalarındaki 622 Kutup ayısından alınan DNA örnekleri incelendi. Yapılan DNA analizi, Kutup ayılarının genetik çeşitliliğinin azaldığını gösterdi.
AA’nın aktardığına göre farklı ölçütlere bağlı olarak yapılan analizde, genetik çeşitliliğin 1995 ile 2016 yılları arasında yüzde 3 ila 10 azaldığı ortaya konuldu.
Buzullarda meydana gelen erimelerin farklı türdeki Kutup ayılarının birbirinden ayrılmasına sebep olduğunu belirten araştırmacılar, bu durumun bir sonucu olarak soy içi üremenin arttığına işaret etti.
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin buzullar üzerindeki yıkıcı etkisi devam ettikçe, Kutup ayılarının genetik çeşitliliklerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarına dikkati çekti. Çalışma “Royal Society” dergisinde yayınlandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…