Büyüklere feminist masallar

Yazar:
Yeşil Gazete

Pamuğun kalın, ipeğin ağır geldiği prensesin, kırk kat döşeğin altındaki bezelye tanesinden nasıl rahatsız olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Meğer bu prenses düşündüğümüz kadar narin ve hassas bir kız değilmiş, sadece her şeye alerjik reaksiyon gösteren bir tene sahipmiş. Kralın çırılçıplak sokağa çıktığını ve ona kimselerin gerçeği söylemediğini gören küçük kız ise aslında, “Anne bak kral çıplak!” diye bağırmamış. Sessizce soyunmuş ve “Bak anne, ben bir kralım” demiş. Annesi de ona, “Aptal olma tatlım. Sadece erkek çocuklar kral olabilirler. Küçük kızların yapması gerekense o krallarla evlenmektir” diye karşılık vermiş. 

Prenses ve Bezelye Tanesi, Küçük Prens, Çirkin Ördek Yavrusu, Uyuyan Güzel gibi pek çok klasik masalı yeniden yorumlayan Hint yazar Suniti Namjoshi, Büyüklere Feminist Masallar adlı kitabında bu bildik hikayelere bambaşka bir noktadan yaklaşıyor ve hiç ummadık bir sonla tamamlıyor.

Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan kitapta, Dişi Antropoit, Dikenli Gül, Rozetli Lezbiyen ve Halaları, Kısa Boylu İnsanın İtirafları, Fahişe ve Türevleri, Kadın Dev, Harika Cadı, Bunu Yapan Dişi Kurbağa Çıldırmış Olmalı, Balıkçının Karısı ya da Aptal Feminist, Erkeğin Odası, Erkek Yiyen Memeli, Lakayt Aşık, Kumsalda Yaşayan Kadın gibi birbirinden ilginç 205 masal bulunuyor.

Absürt yada kabul edilemez gördüğü konuları, kendine has bir biçemle kaleme alan ve bunu yaparken dilin gücünü sonuna kadar kullanan Namjoshi’nin kitabı bu hafta raflardaki yerini alıyor. Masalların içindeki mizah ve beklenmedik şekilde yazılmış sonlarıyla dikkat çeken kitabın feminist klasikler arasına gireceği belirtiliyor.

Bildiğin gibi değil!

1941 Yılında, Mumbai’da dünyaya gelen şair, masalcı ve akademisyen Suniti Namjoshi’nin, birçok romanı ve çocuk kitabı bulunuyor. 1972-1987 yıllarında Toronto Üniversitesi İngilizce bölümünde çalışan yazar, halen Britanya’da yaşıyor. Eserlerinde doğu ve batı kültürlerini birleştiren yazarın kitapları İspanyolca, İtalyanca, Çince, Hintçe, Korece ve Flemenkçe gibi dillere çevrilmiş.

1970 yılında, Britanya’da çalışmaya feminist akımlarla tanışan yazar, o tarihten bu yana fabller, şiirler, düz yazılar, otobiyografiler, çocuklar için öyküler yazıyor. Hem feminist hem de LGBTİ+ harekette yer alan Namjoshi, eserlerinde her türlü baskıyı, güç odaklarından gelen kısıtlamaları ve eşitsizliği eleştiriyor.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024