Büyük Okyanus’ta inanılmaz keşif

Yeni Zelanda kıyılarına yakın sularda, 26 bin kilometrekare alana yayılan volkanik kaya parçaları bulundu.

Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık 30’da 1’i olan, İsrail, Slovenya, Kuveyt, Katar, Jamaika gibi ülkelerin yüzölçümünden büyük ve Belçika’nınkine neredeyse eşit olan volkanik kaya parçaları, Yeni Zelanda’nın hava kuvvetlerine ait bir uçak tarafından Auckland’ın bin kilometre kuzeyinde fark edildi.

Boyutları pinpon topuna benzeyen ponza volkanik kayaçlarından oluşan kayaları inceleyen uzmanlar, kütleyi ışığa tuttuklarında gözalıcı derecede bir beyazlıkla karşılaştıklarını, kayaların sualtı yanardağlarının patlaması sonucu oluştuğunu belirtti.

Uzmanlar, kaya parçalarının gemiler için herhangi bir tehlike oluşturmadığını ve Yeni Zelanda’nın kuzey adalarında yer alan volkanik dağ Tongariro’daki kül püskürmeleriyle ilgili olmadığına inandıklarını sözlerine ekledi.

AA

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR