Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahası için Akbelen Ormanı‘nda üçüncü kez bilirkişi keşfi kararı çıkmıştı. Yeşil Gazete‘nin duyurduğu Akbelen Ormanı’ndaki bilirkişi keşfi bugün yapılıyor.
İkizköy Çevre Komitesi 10.00’da başlayan keşif öncesinde Akbelen Ormanı’nda gece keşif için hazırlık toplantısı yaptı.
Akbelen Ormanı için en son yapılan bilirkişi keşfi sonrasında çıkan “Kömür geri dönülmez zararlar verecek ama gerekli” kararı bölgede yeniden bir keşif yapılmasının önünü açmıştı.
İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, yeniden bilirkişi yapılmasının istenmesine ilişkin Yeşil Gazete‘ye “Mahkeme son bilirkişi raporunun uyuşmazlığın çözümü için yeterli olmadığı gerekçesine dayanmış. Oysa uyuşmazlığın çözümü için yeterlidir. Söz konusu raporla, dava konusu maden işletme projesinin, orman ve içerisinde yer alan ekosistemin geri dönüşü olmayacak şekilde yok edeceği bilimsel olarak tespit edilmiştir” bilgisini vermişti.
Geçen yıl Nisan ayında, Akbelen Ormanı’nın yok edilerek alanda kömür madeni işletilmesi için verilen iznin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığına karşı açtığımız davada; Mahkeme bilirkişi incelemesi ve keşfin bir kez daha tekrarlanmasına karar verdi.
YK Enerji’nin bölgede enerji arzına ve santrallar olmasa bölgede elektrik kesintileri olacağı yönündeki iddialarına karşı meslek odaları açıklamalarda bulunmuş, önceki çalışmalara işaret ederek iddianın gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası‘nın ortak yayınladığı açıklamayla Muğla ve Ege Bölgesi’nin santrallara muhtaç olmadığını ortaya koymuştu.
İkizköy Çevre Komitesi tarafından keşfe dair yapılan açıklamada “Akbelen Ormanı’nı elektrik için kurban etmek zorunda değilsiniz” denildi ve şunlar eklendi:
“Bu arada, Akbelen Ormanı’nın içinde ve çevresinde zeytinlikler olduğu bilirkişi ve Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Şirketin ‘Zeytincilik Yasası bizi engelliyor‘ açıklamasını, Danıştay’ın zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açan Maden Yönetmeliği değişikliğinin yürütmesinin durdurulması kararı kaldırıldı. Şirket ve iktidar partileri tarafından Zeytincilik Kanunu’nda benzer bir değişiklik için hazırlık ve lobi yapıldığı ortaya çıktı.”
Öte yandan İkizköylüler ormanda YK Enerji’ye karşı ağaçları korumak üzere bir yıldan daha uzun bir süredir nöbet tutuyorlar. İkizköy Çevre Komitesi, İkizköylüler, Akbelen Ormanı’ndan şöyle sesleniyor:
“Üçüncü keşfe, işte bu dirayetli direnişin, gönüllü hukuk ekibimizin ve gönüllü uzmanlarımızın gücü ve bütün bu yoğun süreçte bizi yalnız bırakmayan İkizköy’ün Dostlarının dayanışması ile gidiyoruz.
Bilimsel ve hukuki etikle, vicdan ile hareket edildiğinde, üçüncü keşif ve bilirkişi incelemesinden, ormanımızın ağacı, kuşu, mantarı, çalısı, toprağı, suyu ile bir bütün olarak orman olarak korunması ve kömür madeni işletme izninin iptali yönünde bilimsel görüş çıkacağına tüm yüreğimiz ve aklımızla inanıyoruz.
Bir kez daha #AkbelenİçinAdalet demek üzere, tüm İkizköy Dostlarını, yaşam savunucularını, ekoloji mücadelesi veren tüm yoldaşlarımızı, doğanın ve toplumun yararını gözeten tüm demokratik kurumları bekliyoruz.”
Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.
İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi, hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle avukatlar Arif Ali Cangı, İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.
İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.
Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:
“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”
Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…