Doğa Mücadelesi

Bu haftasonu serbest ticaret anlaşmalarına karşı tüm dünya eylemde

0
Bu Cumartesi, dünyanın her yanında aktivistler serbest ticaret anlaşmalarına karşı eylemde

18 Nisan Cumartesi, tüm dünyada aktivistler, kapalı kapılar ardında hükümetler ve şirket lobicilerince müzâkere edilmekte olan serbest ticaret anlaşmalarına karşı sokaklarda eylemde olacak

Türkiye’den katılım olmayan Küresel Ticaret Günü eylemler serisi, başta Avrupa’da  Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP), Asya Pasifik bölgesinde ise bu anlaşmanın paraleli Trans-Pasifik Ortaklıl Anlaşması’nı (TPP)  hedef alacak, deregülasyonu, ve ticaret serbestisi adı altında tüketici, işçi, ve doğa haklarının daha da aşındırılmasını protesto edecek.

Bu Cumartesi, dünyanın her yanında aktivistler serbest ticaret anlaşmalarına karşı eylemde

Bu Cumartesi, dünyanın her yanında aktivistler serbest ticaret anlaşmalarına karşı eylemde

Detayları sır gibi saklanan TTIP’ye karşı Avrupa’da son olarak kamuoyu baskısı karşısında Komisyon, anlaşmanın en büyük itiraz konusu Yatırımcı-Devlet İhtilafı Uzlaştırması kısmının ele alınamayacağını kabul etmişti. Ancak, Yeşiller, doğa savunucuları, demokrasi ve şeffaflık savunucuları, tüketici örgütleri, ve sol partilerle gruplar mevcut şekliyle ve müzakere ediliş tarzıyla bu anlaşmanın kabul edilemeyeceğinin altını çiziyor,  ABD’nin aşınmış koruma standartlarını ve şirket menfaatlerini Avrupa’ya dayatacağına işaret ediyorlar.

Tamamen yerel ve tabandan inisiyatifle düzenlenecek eylem ve etkinlikler arasında bir çok genç yeşil grup, yer yer yeşil parti örgütleri, küreselleşme karşıtı ATTAC, çevre ötgütleri BUND ve Friends of the Earth yerel grupları, ve birkaç Greenpeace ofisi tarafından düzenlenenler de var.

TTIP Truva Atı

TTIP, Yeşiller ve ekolojistlerce eylemlerde bir Truva Atı olarak algılanıyor, anlatılıyor

Türkiye hükümeti, anlaşmaya bir şekilde dahil edilmesi veya Gümrük Birliği dahilinde yaşayacağı olası zararın tazmininin lobiciliğini yapıyor. Ülkedeki aktivistler ve hak savunucuları arasında TTIP henüz bir öncelik değil.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.