Brezilya Yüksek Mahkemesi Perşembe günü verdiği tarihî bir kararla, dünya üzerindeki en büyük katolik nüfusa sahip ülkede eşcinsel birlikteliği yasal olarak tanıdı.
Karar gay çiftlere, heteroseksüel birlikteliğin yararlandığı emeklilik maaşı, miras ve hatta bazı hukukçulara göre evlat edinme dahil bir çok hakkı tanıyor. Alt derece mahkemeler daha önce, belli bir yasayla düzenlenmediği için gay birlikteliğin hem lehine, hem de aleyhine kararlar vermişti.
Kararın yazarı Yargıç Carlos Ayres Britto: “Bir kişinin kendi cinselliğini yaşama hakkı o kişinin ifade özgürlüğünün bir parçasıdır”.
Kararla birlikte Brezilya, Arjantin’den sonra gay birlikteliği tanıyan ikinci Güney Amerika ülkesi oldu. Yargıçların çoğunluğu Anayasa’nın gay birlikteliği dışlamadığını ve bunun özel hayat hakkının ve kanun önünde eşitlik ilkesinin bir ifadesi olduğu yönünde görüş belirtti.
Kararın, devletin vatandaşların haklarını cinsel ve ırksal durumlarının ne olduğuna bakmaksızın savunma isteğini gösterdiğini söyleyen gay hareketi aktivistleri kararı memnuniyetle karşıladı.
O Globo gazetesinin web sayfasında Rio de Janeiro eyaleti Gay, Lezbiyen ve Transseksüel Komitesi başkanı Claudio Nascimento’nun “bir ülkenin medeniyet düzeyi, o halkın homoseksüel toplumuna nasıl yaklaştığıyla ölçülür” sözlerine yer verildi. “Bu, Brezilya için tarihî bir gün.”
Brezilya Katolik Kilisesi ise karara karşı çıkarak Anayasa’nın tanıdığı tek birliğin bir erkek ve bir kadın arasında olduğunu iddia etti.
Brezilya Ulusal Piskoposlar Konferansı’nı temsil eden avukat Hugo Jose de Oliviera Mahkeme’ye “Çoğulculuğun da sınırları vardır” diye hitap etti. Kilise liderleri karara rağmen pozisyonlarında bir değişiklik olmayacağını belirtti.
2008 verilerine göre 190 milyon nüfuslu Brezilya’da 140 milyon kişi katolik.
Dava Yüksek Mahkeme’ye Rio de Janeiro eyaleti ve federal cumhuriyet savcısı tarafından taşınmıştı.
Çoğu büyük Brezilya şehrinde aktif ve açık gay toplulukları bulunuyor ve Sao Paolo her sene, 3 milyon katılımcıyla dünyanın en büyük gay onur yürüyüşüne ev sahipliği yapıyor.
Buna karşın, ülke yakın zamanlarda gay’lere karşı girişilen şiddet eylemleriyle sarsıldı. Bunlara Sao Paolo’nun merkezî noktlarındaki taciz ve dövme olayları da dahil. Kırsal bölgelerde ve hatta başkent Brasilia’da eşcinsellere yönelik aşağılama ve tacize sık şekilde rastlanıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…