BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi‘ne göre, mayıs ayında küresel temel gıda ürünlerinin fiyatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,7 arttı.
Bu rakamın da 2010 yılının Ekim ayından beri son 12 aya bakılarak kaydedilen en büyük aylık artış olduğu ifade edildi.
Artışta gıda üreticilerinin pandemi döneminde üretim, istihdam ve ulaştırmada yaşanan kesintilerden etkilenmesi ve maliyetlerin yükselmesinin de payı büyük.
Fiyatlarda yaşanan artışlarda gıda üreticilerinin pandemi döneminde üretim, istihdam ve ulaştırmada yaşanan kesintilerden etkilenmesi ve maliyetlerin yükselmesi sebepler arasında gösteriliyor.
Uzmanlar ise yüksek talep ve düşük üretimin, dünya ekonomilerinin kapanma önlemlerinden çıkmaya hazırlandığı bir zamanda enflasyonu küresel düzeyde artıracağından kaygılı.
Ancak, kaygıların aksine bazı sektörlerde hızlı bir düzelme yaşanabilir. Örneğin, FAO bu yıl dünya tahıl üretiminin rekor düzeylere ulaşabileceğini ifade ediyor. Bu gibi gelişmelerin fiyat artışlarının etkisini azaltabileceğini düşündürüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…